TipCompetitie: Gerard Koop wint eigen kortebaan

29 mei 2018 10:26

De initiator zijn achter een kortebaan en daarna zelf de dagprijs in de TipCompetitie grijpen. Het overkwam Gerard Koop, de man die Duindigt helpt te overleven en -naast zijn eigen kortebaan in De Lier- ook het plan opvatte om voor het eerst sinds 2015 weer een kortebaan te laten verrijden op het ‘heilige gras’ van Duindigt. In het Algemeen Klassement nam Rob Slootbeek de leiding over van René van Delft.

De kortebaan van Duindigt bezorgde de deelnemers aan de TipCompetitie geen hoge scores. Een logisch gevolg van het feit dat er zondag ‘slechts’ zestien paarden aan de start kwamen, waardoor er één omloop minder werd verreden. Wat ook niet meehielp, was de snelle uitschakeling van de favorieten. Barbert en Columbine Lep waren in vrijwel alle prognoses terug te vinden, maar lieten hun fans lelijk in de steek.

Onderscheiden

De deelnemers die rekening hielden met een mindere dag van de twee favorieten en voor andere paarden kozen, wisten zich wel te onderscheiden. Zoals Gerard Koop, die de hoogste score van de dag behaalde. Opvallend is dat hij dit deed met slechts drie paarden. Hij vulde namelijk twee keer Dutch Buitenzorg in, met verder Bronco Boko en Southwind Raptor. Uiteraard kan een deelnemer maar één keer voor één paard kiezen, dus moest Koop het met een deelnemer minder doen.

Tjerk Hulsbos koos voor dezelfde paarden als Koop, aangevuld met El Salvador. De nummer twee van Wognum wist de eerste omloop echter niet te overleven en wist zelfs geen rit te winnen. Daardoor eindigde Hulsbos op gelijke hoogte met Koop, waardoor het moment van insturen bepalend werd voor de winst van de dagprijs. In dat opzicht was Koop ruim sneller dan Hulsbos, die nu genoegen moet nemen met de tweede plaats.

Net zoals in Venhuizen lukte het niemand om de juiste winnaar te voorspellen. Slechts zeven deelnemers hadden de sterke Doc Holiday meegenomen in hun voorspelling. Dat waren Bob de Leeuw, Casper Brussee, Hans van Veen, Wybo Lelieveld, C.P. Venema, Dirk Verkerk, Thea de Leeuw en Peter Welp. Op het moment dat zij hun prognose instuurden, waren zij overigens niet allemaal op de hoogte van het feit dat de zieke Bo Sprengers werd vervangen door Manon Pools.

Verschuivingen

Hoewel de scores van Duindigt tegen vielen, vonden toch flinke verschuivingen plaats in de top van het klassement. René van Delft kon slechts kort van zijn positie als lijstaanvoerder genieten en zakte naar de derde plaats, een positie die hij moet delen met Paul van Diest. Rob Slootbeek en Casper Brussee maakten een mooie sprong naar de kop van de ranglijst en staan nu beiden op 92 punten. Slootbeek koos dit seizoen echter al twee keer de juiste winnaar, terwijl Brussee dat tot dusver geen enkele keer lukte. Op basis van het aantal juist gekozen winnaars is Slootbeek, die zich ondanks zijn harde strijd tegen een ernstige ziekte regelmatig op de kortebaan laat zien, de nieuwe koploper. Een mooi succes voor de enthousiaste amateurrijder, die wij vanaf deze plaats, uiteraard namens alle liefhebbers van de kortebaan, een hart onder de riem willen steken.

De vijfde plaats in het Algemeen Klassement wordt ingenomen door maar liefst vijf deelnemers. Daan IJperlaan en Leonardus Bossink maakten een mooie sprong vanaf de achttiende plaats; René van Balen stond na de kortebaan van Venhuizen zelfs nog dertigste. Matthieu van Winsen en Jennifer van den Bosch moesten elk wat plaatsen inleveren, maar handhaafden zich in de kop van de wedstrijd. Sem Hilgersom, de nummer vier van het Algemeen Klassement van vorig jaar, completeert de Top 10.

De deelnemers aan de TipCompetitie zullen even geduld moeten hebben, want de volgende kortebaan staat gepland op zaterdag 16 juni. Op de Teijlingerlaan in Sassenheim zullen de deelnemers de degens weer kruisen. De onderlingen verschillen zijn klein; de voorlopig 29 beste deelnemers staan op slechts tien punten van elkaar. Het kan dus nog altijd alle kanten op!

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.