TipCompetitie: dagscores voor Francina vd Beek en Harry Toebes

28 juni 2022 09:43

Met nog één kortebaan voor de boeg in de 1e periode zit Rogier Borsjes in een zetel op weg naar de eerste prijs van het seizoen. Zijn voorsprong op eerste achtervolger Gerard Jungbacker bedraagt negentien punten, een marge die op het oog groot genoeg is. De dagprijs na een heus puntenfestival in Beverwijk ging naar Francina van der Beek. In Zwanenburg waren de dagscores flink lager; daar ging de dagprijs naar Harry Toebes.

De kortebaan van Beverwijk was een kolfje naar de handen van veel deelnemers aan de TipCompetitie. Zo stond de winnaar Archange de Jiel bij maar liefst 51 prognoses als eerste voorspeld, wat een karrenvracht aan bonuspunten opleverde. Verder werden de namen van Coktail Bar en Hero Baldwin veel genoemd. Zij finishten uiteindelijk als tweede en derde op de traditioneel bomvolle Breestraat. De dagprijs was voor Francina van der Beek. Zij voorspelde de eerder genoemde paarden op het podium, aangevuld met Jocke Cane. Met die laatste maakte ze het verschil. De deelnemers welke twee punten minder scoorden, hadden niet Jocke Cane maar Calistokingsdeep of de debuterende Lumiere in hun prognose meegenomen. Deze paarden kwamen niet verder dan de tweede omloop, waar de combinatie met Lindsey Pegram op de sulky een omloop verder kwam.

Voor het eerst in de historie van de TipCompetitie werden ook halve punten toegekend. Deze werden gescoord in de herkansingsronde na de eerste omloop. Zo was de vaak genoemde Hero Baldwin actief tijdens deze herkansingsronde en scoorde in deze extra omloop twee keer een half punt. De deelnemers die met een cijfer achter de komma in de stand staan, scoorden 1,5 punt met Colorado Blue. De debutant uit België won een rit tijdens de eerste omloop (goed voor één vol punt) en een rit tijdens de herkansingsronde (goed voor een half punt). Warmond is de volgende kortebaan waar het systeem van de Grand-16 wordt gehanteerd en ook tijdens deze kortebaan worden er tijdens de herkansingsronde halve punten gescoord.

In Zwanenburg lagen de dagscores beduidend lager. Waar in Beverwijk de favorieten doordrongen tot de halve finale, werden op het nieuwe parkoers in Park Zwanenburg verschillende favorieten al snel geëlimineerd. Zo overleefden Ronny Brandt en Southwind Raptor de eerste omloop niet en wist ook schaduwfavoriet Gaya Vip de halve finale niet te halen. Jocke Cane kwam in veel prognoses voor, maar werd slechts drie keer als winnaar voorspeld. Guusje Aafjes, Harry Toebes en Ton Zuidgeest waren de enige deelnemers die zeven bonuspunten scoorden met de de negenjarige ruin van eigenaar Piet Siderius. Voor Zuidgeest was het de derde keer dit seizoen dat hij de winnaar goed voorspelde. Ook Frits Taag, Helmien Jansen-van Noordenburg, Jennifer van den Bosch, Chiel Bos en Willie van der Mespel scoorden dit seizoen al drie keer bonuspunten.

Harry Toebes pakte met 25 punten de dagprijs. Naast Jocke Cane als winnaar scoorde hij punten met Panic Launcher, Gaya Vip en Southwind Raptor. Guusje Aafjes bleef op slechts één punt steken. Ook zij voorspelde Jocke Cane als winnaar, met verder  Panic Launcher, Gaya Vip en Hind Beuckenswyk. Marianne Hekman was de enige deelnemer met vier paarden in de tweede omloop. Ze greep naast de hoogste dagscore door niet Jocke Cane, maar Panic Launcher als winnaar te tippen.

Rogier Borsjes is hard op weg om de eerste prijs van het seizoen binnen te slepen. Met alleen nog de kortebaan van Warmond voor de boeg heeft hij een voorsprong van negentien punten op eerste achtervolger Gerard Jungbacker. Alleen een zeer verrassende winnaar of een totale off-day kunnen Borsjes nog in gevaar brengen. Jennifer van den Bosch is opgeklommen naar de derde plaats, slechts één punt achter Jungbacker. Ton Zuidgeest staat vierde, Frits Taag vijfde.

René van Delft maakte een mooie sprong naar de zesde plaats, drie punten voor Ann Warunee Buasamlee en Bram Neefjes. Bernard van der Pols steeg een plekje en houdt Arjan Molenaar, Chiel Bos en Chris Elderbroek net achter zich. Elderbroek, de eerste koploper van het seizoen, is in een vrije val geraakt en handhaaft zich dus nog maar net in de Top 10. Met een minimale voorsprong overigens, want Helmien Jansen-van Noordenburg en Iris Opdam volgen op een kleine marge. Met een vijftiende plaats bewijzen de schrijvers van de voorbeschouwingen van Kortebaandraverijen.nl dat het hen aan kennis niet ontbreekt, maar de achterstand op de échte kenners is alarmerend.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.