TipCompetitie: Aad van Diest houdt stevig de leiding

21 september 2022 08:29

Na de kortebanen van Enkhuizen, Hillegom en Medemblik heeft Aad van Diest nog altijd stevig de leiding in het Totaalklassement van de TipCompetitie. Wat heet, de concurrentie heeft welhaast een verrekijker nodig, zo groot is zijn voorsprong. Enkel Yuri van Buren kan hem op respectabele afstand enigszins bijhouden. De dagprijzen ging achtereenvolgens naar Arjan Molenaar, Helmien Jansen en Mats Ligthart. Guusje Aafjes is na drie kortebanen de koploper in de 4e periode.

Wat opvallend is in de TipCompetitie is dat hoe onverwacht de winnaar van de kortebaan ook is, er zijn altijd deelnemers te vinden die de verrassing wél zagen aankomen. Zo ook in Enkhuizen. Jet Bianco is een bovengemiddelde kortebaner, maar een kortebaan daadwerkelijk winnen, leek niet voor haar weggelegd. In Enkhuizen draafde ze lekker door de koers heen en pakte uiteindelijk even knap als verrassend de overwinning. Dit tot vreugde van Guusje Aafjes, C.P. Venema, Jan van Duivenvoorde, Kees Knijnenburg en Arjan Molenaar, die de merrie van trainster Caroline Aalbers als winnaar hadden getipt. Het leverde hen negen bonuspunten en de eerste vijf plekken in het dagklassement op.

Het was uiteindelijk Molenaar die Aafjes net voor bleef in de strijd om de dagprijs. Naast Jet Bianco koos hij voor Kairouan, Candy Blue Chip en Cotton Eye Joe. Aafjes maakte met Astrid L Cherie, Forgettherest en Otero haar kwartet compleet. Het verschil was nadat de stofwolken waren opgetrokken slechts één punt in het voordeel van Molenaar. En wat als Kesper de finale had gewonnen? Zelfs dan had de TipCompetitie nog een deelnemer gehad die deze winnaar had voorzien. In dat geval waren de bonuspunten voor Julia Hilgersom, die blijkbaar niet wegloopt voor een beetje risico in haar prognose.

Waar het aantal deelnemers dat de winnaar juist voorspelden in Enkhuizen mee viel, viel dit aantal in Hillegom juist een beetje tegen. Slechts acht deelnemers voorzagen een overwinning van Epoque. Guusjes Aafjes en Kees Knijnenburg streken na Enkhuizen opnieuw de bonuspunten op, aangevuld met Helmien Jansen, Lenie Zuidgeest, Sem Hilgersom, Lia Slootbeek, René van Balen en Ferry Elderbroek. Na de koers over de Meerlaan vielen de grote verschillen in scores op; de hoogste score van de dag was 35 punten, de nummer laatst kwam niet verder dan vijf punten.

De dagprijs was voor Helmien Jansen. Zoals eerder vermeld scoorde zij punten met Epoque als winnaar en koos zij verder voor Happy New Day, Ferran Convital en Haley Vredebest. Lenie Zuidgeest finishte op drie punten op de tweede plaats. Ook zij koos voor de twee finalisten, aangevuld met Southwind Raptor en Calistokingsdeep. De twee veteranen kwamen echter niet verder dan de tweede omloop en dat kostte Zuidgeest de dagprijs. Willie van der Mespel stuurde de meest complete prognose in. Zij was de enige deelnemer die alle paarden welke op het podium finishten had meegenomen in haar prognose, maar met Ferran Convital als winnaar. Wanneer niet Epoque, maar  zoonlief Wim de koers had gewonnen, dan was het dubbel feest geweest voor de familie Van der Mespel.

Met Candy Blue Chip kreeg Medemblik een ijzersterke winnaar. De merrie van Stal de Groningers werd twaalf keer als winnaar genoemd, onder meer door Lia Slootbeek. Het was de zesde keer dat de deelneemster uit Lisse de juiste winnaar voorspelde. Alleen Guusje Aafjes weet dit seizoen dat aantal te evenaren. C.P. Venema en Helmien Jansen streken vooralsnog vijf keer bonuspunten op door de correcte winnaar te kiezen.

De hoogste score van de dag was voor Mats Ligthart. De deelnemer uit Warmenhuizen koos voor Candy Blue Chip als winnaar en maakte het verschil met Bankrobber, die tot ieders verrassing de finale haalde. Verder koos hij voor Archange de Jiel en Kelsa Europoort, die allebei lichtelijk teleurstelden en niet verder kwamen dan respectievelijk de tweede en derde omloop. Gerard Hoek finishte op plek twee in de strijd om de dagprijs. Waar dagwinnaar Ligthart koos voor Bankrobber gaf hij het vertrouwen aan Coktail Bar. De winnaar van Assendelft en Wognum maakte geen verkeerde indruk en haalde de derde omloop, maar was daarin niet opgewassen tegen de latere winnaar Candy Blue Chip.

Guusje Aafjes heeft tijdens de aflopen kortebaan-driedaagse flink huisgehouden en de leiding genomen in de 4e periode. Het verschil met nummer drie Gerard Jungbacker bedraagt 13,5 punten. Alleen C.P. Venema kon Aafjes bijhouden, onder andere door net zoals Aafjes twee van de drie winnaars van het afgelopen ‘weekend’ te voorspellen. Zijn achterstand van 1,5 punt is nog te overzien.

Achter Jungbacker zijn de verschillen klein. Kees Knijnenburg staat vierde, Arjan Molenaar en Lenie Zuidgeest delen de vijfde plaats. Saskia de Gier staat zevende, Gerard Hoek achtste. Helmien Jansen , Daan IJperlaan en Ton Zuidgeest maken de Top 10 van de 4e periode compleet.

Tussen de kortebanen van Purmerend en Medemblik is de top 4 van het Totaalklassement niet veranderd. Aad van Diest is nog altijd de koploper, voor Yuri van Buren, Mirian Pronk en Gé Hilgersom. De onderlinge verschillen zijn echter enorm gegroeid. Van Diest heeft inmiddels een voorsprong van negen punten op Van Buren. Pronk en Hilgersom konden niet aanhaken en staan op ruim 24 punten achterstand en zullen zich moeten gaan richten op de strijd om het erepodium.

Achter hen staat de concurrentie te dringen. René van Balen volgt op slechts één punt van Hilgersom. Ook de achterstand van Peter Welp (H’waard), Frits Taag, Milenka van den Bosch, Ferry Elderbroek en Lenie Zuidgeest is te verwaarlozen en maakt de strijd om de derde plaats bijzonder spannend. Zelfs Guusje Aafjes heeft zich in de strijd om het podium gemengd. Na de kortebaan van Purmerend stond ze 38e in het Totaalklassement, maar inmiddels is ze opgeklommen naar plek elf. Zo blijkt andermaal dat het spel van de TipCompetitie nog lang niet is gespeeld.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.