Tien nieuwe kortebanen zijn Immaterieel Erfgoed

11 december 2020 09:01

Tien nieuwe kortebanen zijn bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het betreft Assendelft, Heemskerk, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Lisse, Nootdorp, Santpoort, Venhuizen en Warmond.

Op initiatief van Bondssecretaris Frans Jansen hebben tien besturen van verschillende kortebaanverenigingen en -stichtingen zich de afgelopen maanden ingezet om in aanmerking te komen voor bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze week heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) laten weten dat alle verzoeken zijn gehonoreerd. Hiermee komt het totaal aantal kortebanen op de inventarislijst op dertien.  Eerder behaalden Stompwijk, Voorschoten en Medemblik al deze status.

“De bijschrijving van nu ruim de helft van alle kortebaandraverijen geeft het belang van ‘ons’ erfgoed mooi weer. Laten we hier zuinig op zijn”, zegt voorzitter van de Kortebaanbond Gerard Post Uiterweer. “Dat dit een belangrijke status is, blijkt wel uit de bereidheid van de overheid om ons te compenseren voor het wegvallen van een deel van de totalisatorgelden. Pas toen wij als bondsbestuur de ‘cultureel-erfgoed’-kaart speelden, kwam er beweging in de zaak.”

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.