Terug in de tijd: 9 september 1965

9 september 2020 09:11

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 136 gaan we terug naar 9 september 1965, Purmerend. Hoe Youthful Nora Spencer haar zesde en laatste zege boekte.

Met Youthful Nora Spencer had Jan van Dooyeweerd sr. begin jaren ’60 een getalenteerde draver op stal. De zwartbruine merrie behoorde tot de top van haar jaargang. In 1960 finishte ze als vijfde in de Derby en won het prestigieuze Van Wickevoort Crommelin Memoriaal (foto boven, archief NDR (www.archiefndr.nl)). Een jaar later won ze het Criterium der 4-jarigen en de Prijs der 4-jarige Stayers. In 1962 presteerde ze het om tijdens één meeting op Nootdorp vier keer te winnen. Ze won beide ritten van een heatdraverij over 1660 meter en de serie en finale van een koers over 720 meter.

Datzelfde jaar begon ze ook aan haar carrière op de kortebaan. Ze debuteerde niet onverdienstelijk met een gedeelde vierde plaats in Heemskerk en haalde zes dagen later in Sassenheim zelfs de finale. Het was voor Van Dooyeweerd een uitstekende middag, want ook zijn tweede deelnemer Ynno Con Dios haalde de finale. Broer Stef van Dooyeweerd nam zijn plek achter Youthful Nora Spencer over, maar kon niet voorkomen dat Ynno Con Dios naar zijn derde zege van het seizoen draafde. In Hillegom kroonde de hengst zich later zelfs tot kampioen van Nederland.

In Medemblik boekte Youthful Nora Spencer haar eerste overwinning. De merrie bleef tijdens de finale Y Kitty’s Zoon met Jan Wagenaar voor, die op dat moment met ijzeren vuist regeerde op de kortebaan. In 1963 groeide de merrie uit tot een topper in het sprintgenre. Ze kwam zeven keer aan de start en haalde vier finales. Ze won de kortebanen van Noordwijk, Medemblik en Hillegom en finishte ze als tweede in Lisse.

Rentree

In 1964 stond ze een jaar aan de kant, maar in 1965 maakte ze haar rentree. Ze had echter niet direct de goede vorm te pakken en haalde tijdens haar eerste vier alleen in Voorschoten de finale. In Venhuizen, Stompwijk en Santpoort werd ze telkens tijdens de eerste of de tweede omloop uitgeschakeld. In Heemskerk keerde het tij. Tijdens de finalefase bleef ze Benjamin (Flip Knijnenburg) en Anton (Jan de Vlieger) voor en pakte haar vijfde overwinning.

Een week later kwam ze op 9 september 1965 aan de start in Purmerend. Van Dooyeweerd had opnieuw de wind flink in de zeilen en reed zijn beide deelnemers naar de halve finale. Cromwell W finishte uiteindelijk als derde, maar Youthful Spencer Nora won de koers door tijdens de finale af te rekenen met Armada Marijke en Manus Bouwhuis.

Na een tweede plaats in Medemblik liep Youthful Nora Spencer tegen een volgende starthandicap aan, welke haar deed starten vanaf 295 of 320 meter. Dat werd zelfs haar te gortig en na vroegtijdige aftochten in Hillegom, Lisse en ’t Zand (in Schagen finishte ze nog als derde) werd haar loopbaan, op zowel de lange- als de kortebaan, beëindigd.

Gestraft

Van Dooyeweerd was hard op weg om op de kortebaan uit te groeien tot een grootmacht, tot het noodlot in 1966 toesloeg. Bij één van zijn paarden werd het gebruik van een ongeoorloofd middel geconstateerd en de trainer werd met een jaar schorsing keihard bestraft. Het duurde ruim vijf jaar voordat Van Dooyeweerd weer een kortebaan won.

Overigens kwam Van Dooyeweerd deze tegenslag ruimschoots te boven. In 1970 boekte hij zijn 1000e overwinning; slechts Jan Koster, Willem Geersen, Martin Vergay en Jan Wagenaar jr. was dat eerder gelukt. Uiteindelijk stokte de teller bij 2.251 overwinningen, een waanzinnig aantal. Hij werd vijf keer kampioen bij de beroepspikeurs en won zeven keer het Kampioenschap van Nederland. Toen hij in 2005 onverwacht overleed, haalde dat bericht zelfs het NOS Journaal. ‘Ome Jan’, zoals hij door iedereen werd genoemd, was een prachtige vertegenwoordiger van de sport en wordt tot op de dag van vandaag gemist.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.