Terug in de tijd: 9 mei 1975

9 mei 2020 07:56

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 15 gaan we terug naar 9 mei 1975, Soest. Hoe Guus Knijnenburg na ruim vijf jaar weer een kortebaan won.

Tijdens de eerste helft van de jaren ’70 had Guus Knijnenburg de wind behoorlijk tegen. Als twintiger domineerde hij tijdens de jaren ’50 op de kortebaan met de paarden van zijn oom Flip Knijnenburg. Ook in de jaren ’60 blies hij een aardig deuntje mee en hoefde hij qua overwinningen alleen Jan Wagenaar en Jan van Dooyeweerd sr. voor te laten gaan. Niets of niemand kon bevroeden dat Knijnenburg na zijn overwinning op 4 september 1969 in Heemskerk met Dorita Hollandia ruim vijf jaar op een volgende kortebaanoverwinning moest wachten.

Het was voor Knijnenburg geen gemakkelijk tijd. Na een conflict met Ome Flip begon hij op Duindigt voor zichzelf, maar dat werd geen succes. Hij overwoog zelfs om te stoppen met de drafsport. Neef Willem Knijnenburg haalde hem over toch door te gaan en samen begonnen ze in 1972 een entrainement in Nootdorp, Stal Regina. Vanaf dat moment kon Knijnenburg weer omhoog kijken. Waar hij op Duindigt met acht paarden geen droog brood kon verdienen, had hij in Nootdorp ruim dertig paarden in training die in 1975 meer dan een ton (in guldens) aan prijzengeld bij elkaar draafden.

Onbedreigd

Ook op de kortebaan vond Knijnenburg de weg omhoog. Op 9 mei 1975 verscheen hij in Soest aan de start met de vierjarige debutante Mai Regina (foto boven) en sloeg direct toe. Tijdens de derde omloop ontdeed de merrie zich van Kerry (Harry Pools), die zich elf dagen later in Venhuizen tot kampioen van Nederland zou kronen. Tijdens de halve finale volgde Marinus Carlos (Buck Leeman) en tijdens de finale Lindsy’s Fortuna (Aad Pools). Laatstgenoemde moest weliswaar vijftien meter geven, maar had tijdens de vierde omloop het voordeel gehad het stilstaande nummer te loten. Het kon Mai Regina niet deren; ze draafde onbedreigd naar de bloemen en gaf de wederopstanding van Knijnenburg definitief gestalte met zijn eerste kortebaanzege in ruim vijf jaar.

Het bleef niet bij die ene overwinning. De merrie won later dat jaar ook in Voorschoten, Zandvoort en Hillegom (inmiddels met een handicap van vijftien meter) en finishte als tweede in Santpoort. Ze was met ruime voorsprong het meest succesvolle paard van het seizoen, terwijl Guus Knijnenburg als tweede eindigde in het pikeursklassement. Met Lee Rodney won hij in ’t Zand z’n vijfde kortebaan koers van het seizoen, net zoveel als kampioen Harry Pools. Guus Knijnenburg was definitief terug aan de top.

(Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.