Terug in de tijd: 9 juni 2012

9 juni 2020 07:33

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 44 gaan we terug naar 9 juni 2012, Rotterdam. Hoe Tusee JL won dankzij de ‘gelukshandschoenen’ van Aad Pools.

Tusee JL was een bovengemiddeld sprinter, maar werd achtervolgd door pech. Zo gleed hij uit tijdens het voorwerk voor de kortebaan van Wateringen in 2010 en stond zo enkele weken aan de kant. In 2011 zat de loting keer op keer tegen en trof hij steevast Le Dream, de Franse krachtpatser uit de stal van de Belgische familie De Groote. Halverwege de zomer draaide hij de krachtsverhoudingen eigenhandig om en versloeg Le Dream tijdens de finale van Helmond, nadat hij enkele dagen eerder had gewonnen in Beverwijk. In Heemskerk turfde hij zege nummer drie van het seizoen en vormde hij een serieuze bedreiging voor de eerder genoemde Le Dream, de koploper in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’.

Eigenaar Adri van Wijngaarden heeft zich over de beker ontfermt, Aad Pools maakt zich op voor de ereronde over de vrijwel verlaten Parkkade.

Helaas stak op dat moment het pechduiveltje weer de kop op. De ruin raakte zodanig zwaar geblesseerd dat voor zijn loopbaan werd gevreesd. Dankzij de deskundige en intensieve behandelingen van de familie Pools kwam hij er weer bovenop en verraste tijdens zijn rentree vriend en vijand door direct in Helmond te winnen.

Thuis

Het nadeel van deze overwinning was dat hij tegen een starthandicap aanliep. Zodoende verscheen hij op 9 juni 2012 vanaf 305 meter aan de start in Rotterdam. Hoewel, 305 meter? Het parkoers over de Parkkade bleek na een tweede keer meten geen 300 meter lang te zijn, maar een krappe 275 meter. Dit tot ongenoegen van onder andere Lieven de Groote, die het met zijn Le Dream vooral moest hebben van de laatste meters voor de finish. Wanneer hij had geweten dat de baan geen 300 meter was geweest, was hij thuis gebleven.

Tusee JL bleek geen enkele moeite te hebben met het verkorte parkoers en de opgelegde starthandicap. Als een grootvorst denderde hij langs zijn tegenstanders en bezorgde Aad Pools een mooie overwinning. Zo bijgelovig als hij is, droeg Mister Kortebaan zijn oude handschoenen tijdens zijn ritten met Tusee JL. “Wanneer ik met Tusee JL rijd, heb ik altijd deze handschoenen aan”, liet hij een reporter van RTV Rijnmond voor de kortebaan weten. “Ik heb nieuwe handschoenen in mijn tas, maar ik doe ze niet aan. Ze moeten eerst helemaal op zijn. Ik ben erg bijgelovig en daarom houd ik deze aan.” Na afloop van de koers voegde hij daar lachend aan toe: “Je hebt het gezien, ik gooi ze voorlopig niet weg!”

Bekijk de ontknoping van Rotterdam 2012

De kortebaan in Rotterdam kreeg geen vervolg. Met de koers van 19 mei 1979 over de Coolsingel in het achterhoofd, toen het aantal geschatte toeschouwers op 200.000 uitkwam, organiseerde Rotterdam een evenement om je vingers bij af te likken. Er was echter één probleem: er kwam vrijwel geen publiek opdagen. Het weer was guur voor een zaterdag in juni en ’s avonds speelde het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap van 2012. Geen ideale omstandigheden voor het debuut van een organisatie die rekening hield met vijftienduizend toeschouwers, maar het met slechts enkele honderden moest doen.

Bekijk de reportage van RTV Rijnmond

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.