Terug in de tijd: 8 september 2005

8 september 2020 08:39

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 135 gaan we terug naar 8 september 2005, Purmerend. Hoe Tantiffy Oostland van trainer Jacques Geluk alle tijd kreeg en uiteindelijk Purmerend veroverde.

Het aantal vierjarige paarden op de kortebaan is de laatste jaren flink afgenomen. Zo kwamen er in 2006 dertig verschillende vierjarigen op de baan. Vorig jaar waren dat er slechts dertien, waarvan er geen één een kortebaan wist te winnen. Vijf van deze paarden startte slechts één keer en kregen dus niet de gelegenheid om de speciale sprintdiscipline onder de knie te krijgen.

De vierjarige Tantiffy Oostland kreeg in 2005 juist alle tijd en ruimte om te wennen aan de kortebaan. Trainer Jacques Geluk liet haar dat seizoen maar liefst negentien keer starten. Tijdens haar eerste drie starts reikte ze één keer tot de tweede omloop. In haar vier daaropvolgende starts haalde ze telkens de derde omloop, met Hoogkarspel als uitschieter, waar ze als derde finishte. Deelnames in Stompwijk en Zandvoort vielen vervolgens in het water, maar in IJmuiden pikte ze de draad weer op en finishte als vijfde.

Na een derde plaats in Santpoort was Tantiffy Oostland klaar om te oogsten. In Beverwijk zat het koersverloop niet tegen en trof ze tijdens de finale Hot Water, die op jacht was naar zijn vijfde overwinning op rij. De vierjarige pupil van Jacques Geluk verbaasde vriend en vijand door haar beresterke tegenstander gedecideerd voor te blijven en de kortebaan te winnen. Het geduld van Geluk werd eindelijk beloond.

Vanaf dat moment had Tantiffy Oostland de smaak te pakken. Ze finishte als tweede in Noordwijk (finale verloren van Dr. Snuggels met Ruud Pools) en won op een regenachtige Marquettelaan in Heemskerk. Tijdens de tweede omloop was ze opnieuw te sterk geweest voor Hot Water en tijdens de finale moest ook Porsto R met Lindsey Pegram er aan geloven.

Offerte

Op 8 september 2005 verscheen de merrie aan de start in Purmerend. Helaas lukte het niet om op tijd te beginnen. De organisatie was met een nieuwe –en goedkopere- partij in zee gegaan voor de aanleg van de baan. De reden dat dit bedrijf een lagere offerte had weten te overleggen, werd al snel duidelijk. In plaats van over de gebruikelijke driehonderd meter was er nu maar over zo’n honderd meter een baan aangelegd. Voordat de baan op orde was, was ruim een uur verstreken.

Tantiffy Oostland stijlvol in actie op de Nieuwstraat in Purmerend, waar de vierjarige merrie haar derde kortebaan won. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het kon Tantiffy Oostland weinig deren. De merrie versloeg achtereenvolgens Blitz, Sheba Boko, Adonis Guard en Nicky B. Tijdens de finale wachtte net zoals in Heemskerk Porsto R met Lindsey Pegram. Tantiffy Oostland was echter vermoeid en moest na zelf de eerste rit te hebben gewonnen lijdzaam toezien hoe Porsto R tien meter achterstand wist te overbruggen en gelijk maakte. ‘De pastoor’ ging daarna galopperend van start, waardoor de achterban van Tantiffy Oostland opgelucht adem kon halen en Robin Bakker aan een vervroegde ereronde kon beginnen.

Het seizoen was echter te lang voor de pas vierjarige merrie. In Medemblik en Lisse kwam ze niet door de eerste omloop heen en in ’t Zand was de derde omloop het eindstation. Desondanks kon Jacques Geluk tevreden terugkijken op het eerst seizoen van Tantiffy Oostland. Hij had de merrie alle rust en ruimte gegeven en zag dat terugbetaald in een prachtige en succesvolle zomer. In 2006 liep ze al snel tegen een starthandicap aan en was haar rol uitgespeeld.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.