Terug in de tijd: 8 oktober 1988

8 oktober 2020 09:07

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 165 gaan we terug naar 8 oktober 1988, Nieuwerkerk aan den IJssel. Hoe Ruud Pools zijn prijs ontving uit de handen van een toekomstige Miss Universe.

(Foto boven: Piet de Bruyn (links) als trotse eigenaar van Hot Water na zijn overwinning in Zandvoort in 2005. In 1988 was De Bruyn de eigenaar van Amigo de Queen. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het was alles of niets met Amigo de Queen. Of hij ging snel in de fout of hij won; een tussenweg leek niet te bestaan. Tijdens zijn debuut op 11 augustus 1988 in Beverwijk liep hij niet in de prijzen, maar een week later in Gouda was het raak. Ruud Pools reed in de ‘kaasstad’ zijn beide paarden naar het drietal. Zelf bleef hij achter Aaron Buitenzorg en gaf Amigo de Queen over aan broer Aad Pools. Een misrekening, want de vijfjarige ruin rekende eerst af met Aaron Buitenzorg om daarna ook Yvar Marco (Jacques Geluk) voor te blijven.

In Heemskerk wilde Amigo de Queen er weer niets van weten en werd vroeg uitgeschakeld. In Hillegom herhaalde zich het scenario van Gouda en reed Ruud Pools opnieuw Aaron Buitenzorg en Amigo de Queen naar de laatste drie in de vierde omloop. Dit keer lootten zijn paarden uit elkaar en rekende Amigo de Queen tijdens de finale af met Arizona Guapa (Tom Kooyman sr.).

Tijdens zijn volgende start ging het weer mis. In Lisse startte hij dit keer met Aad Pools op de sulky als de grote favoriet. Amigo de Queen bleek wederom uiterst wispelturig. Oppermachtig won hij zijn eerste rit in de eerste omloop, maar in zowel de tweede als de kamprit ging hij halverwege het parkoers met grote voorsprong van de benen. Tegenstander Andrew Westland (Tom Kooyman sr.) profiteerde en won uiteindelijk de koers.

Miss Universe

Op 8 oktober 1988 kwam Amigo de Queen aan de start in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit keer weer met Ruud Pools op de sulky, maar Aad Pools stond het duo bij in het startvak. Voor de derde keer dat seizoen liet de ruin zien dat wanneer hij bleef draven, hij van buitengewone klasse was. Tijdens de eerste omloop gaf hij Yoyo Melodie, de winnaar van het klassement ‘Kortebaanpaard 1988’, het nakijken om vervolgens net zoals in Gouda af te rekenen met de snelle Yvar Marco.

Na de galopperende Yessie Prinses trof Amigo de Queen het stilstaande nummer in de vierde omloop, waarna het tijdens de finale vervolgens een koud kunstje was om Wojo M (Jan Wagenaar) voor te blijven. Zo kon Ruud Pools zich opmaken voor de huldiging, die één van zijn meest memorabele ooit zou worden. Pools en eigenaar Piet de Bruyn kregen hun prijzen uitgereikt door Miss Holland Angela Visser, geboren in Nieuwerkerk aan den IJssel. Een jaar later werd Visser zelfs de eerste Nederlandse winnares van de Miss Universe-verkiezing en presenteerde ze het evenement tussen 1991 en 1994.

Voor Amigo de Queen was de zege in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn laatste succes op de kortebaan. De Bruyn en Pools verschenen in 2005 weer samen in de winnaarsring. De Bruyn had met Hot Water een heuse seriewinnaar tot zijn beschikking. Na overwinningen in Wognum (met Robin Bakker) en Den Ilp (met John de Leeuw) begeleidde Pools de ruin naar overwinningen in Sassenheim en Zandvoort.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.