Terug in de tijd: 8 juni 1996

8 juni 2020 09:36

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 43 gaan we terug naar 8 juni 1996, Hoogkarspel. Hoe Ron van Gent een hartverwarmend applaus kreeg.

In 1967 stal een mannetje van amper twintig jaar de harten van de kortebaanliefhebbers. Ron van Gent had met Dalila Regina een prima kortebaner tot zijn beschikking en na een tweede plaats in Santpoort won de combinatie op 19 september 1967 in Hillegom.

Ondanks het succes kwam Van Gent daarna vrijwel niet meer in actie op de kortebaan. Het duurde tot 13 juli 1989 tot hij zich weer eens liet zien. Daar had hij ook alle reden toe, want met Chokey Treen had hij een potentiële kampioen tot zijn beschikking. Zowel paard als pikeur moesten in eerste instantie letterlijk en figuurlijk hun draai vinden, maar toen dat –met de hulp van Jan de Leeuw- eenmaal was gebeurd, gingen alle remmen los.

Na een derde plaats in Voorschoten volgden overwinningen in Stompwijk, Hoorn en Hillegom. Hoogtepunt van het seizoen was de zege tijdens het nationaal kampioenschap in Beverwijk. Met twaalf klasseringen in totaal achttien starts was hij het meest succesvolle paard van het seizoen en won het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’.

In 1990 kwam ze –inmiddels met een starthandicap van tien meter- slechts vijf keer op de kortebaan in actie, met een tweede plaats in Assendelft als beste resultaat. Op de langebaan reeg Chokey Treen inmiddels de successen aaneen, zelfs meerdere dagen achter elkaar. Bijvoorbeeld 13 september winst in Wolvega, 14 september een zege in Schaesberg, 18 september een zege in Hilversum en 20 september tweede in Wolvega.

Hartverwarmend

Van Gent was op dat moment geen eigenaar en pikeur meer van Chokey Treen. Zijn zoektocht naar een nieuwe kortebaner werd bemoeilijkt door een zware val op Duindigt, waar hij lange tijd van moest revalideren. In 1995 was hij terug en boekte hij kleine successen met de vierjarige Inter Schielicht. Voor het seizoen van 1996 schafte hij twee ervaren sprinters aan, Illustere Lady en Neveles One.

Met dit tweetal verscheen hij op 8 juni 1996 aan de start in Hoogkarspel. Het ging Van Gent voor de wind en hij reed zijn beide paarden naar de halve finale, waar zij elkaar troffen. Huib van den Heuvel nam plaats achter Neveles One, waarna Van Gent met Illustere Lady de finale haalde. Daarin wachtte de snelle Greet Buitenzorg met Guus Knijnenburg. De merrie was echter niet bij machte om de vijf meter op Illustere Lady in te lopen en moest het edele hoofd buigen.

Een flinke opsteker voor Van Gent, die op dat moment al te kampen had met een ongeneeslijke ziekte. Het daverende applaus dat hij –vooral van zijn collega’s- tijdens de prijsuitreiking ontving, was hartverwarmend. Vrijwel tot het einde bleef Van Gent met zijn paarden actief op de kortebaan. In mei 1997 kwam het bericht dat hij de ongelijke strijd tegen zijn ziekte had verloren. Van Gent werd 50 jaar.

(Foto: museum NDR)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.