Terug in de tijd: 8 juli 1997

8 juli 2020 08:14

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 73 gaan we terug naar 8 juli 1997, Uitgeest. Hoe Invit Rider drie uit drie scoorde.

Tijdens de tweede helft van de jaren ’90 stond Ruud Pools op eenzame hoogte. Dat was enerzijds te danken aan zijn ongeëvenaarde stuurmanskunst, maar ook aan Hugo Langeweg. De trainer uit Schagerbrug stoomde destijds het ene na het andere paard klaar voor de kortebaan, wat hem vele overwinningen opleverde. In 1997 kreeg Pools de beschikking over Invit Rider. De vos liet direct zien wat hij in huis had. Hij won in Wognum en liet daarbij Harvester D (Jacques Geluk) en Beauty Apache (Guus Knijnenburg) achter zich. Enkele weken later plakte hij daar zege nummer twee aan vast. In Amsterdam-Noord versloeg hij tijdens de halve finale na harde ritten eerst Chapman (Marco Valentijn) om daarna Idol United (Jacques Geluk/Thomas de Ruiter) tijdens de finale gedecideerd terug te wijzen.

Op 8 juli 1997 stond Invit Rider in Uitgeest voor zijn derde start op de kortebaan. Het was nog even de vraag of de koers doorgang kon vinden, want het oorspronkelijke parkoers over de Geesterweg was opengebroken. De gemeente verleende echter alle medewerking en zorgde dat er kon worden gekoerst op de Populierenlaan.

Topvorm

Pools toonde zijn topvorm door in Uitgeest zijn beide deelnemers naar de finale te rijden. Naast Invit Rider was dat Rappil, eveneens afkomstig uit de stal van Langeweg. De Zweed had zich in 1996 al verschillende keren getoond op de kortebaan en was met zeven overwinningen op het drafcentrum Nootdorp de winter uitstekend doorgekomen. Tijdens de finale koos Pools voor Invit Rider en liet daarna Rappil, nu met Huib van den Heuvel, achter zich. Jenny Bowler (Cees Vergay) werd derde, voor Kick Down (Ron Kuiper).

In Beverwijk ging Invit Rider voor zijn vierde opeenvolgende overwinning. Bijna lukte het de combinatie met Ruud Pools op de sulky het kwartet vol te maken, maar daar stak Kick Down (Guus Knijnenburg) een stokje voor. De vierjarige troef van trainer Martin Eeken was een week eerder ook al de sterkste geweest in Santpoort en liet op de traditioneel bomvolle Breestraat ook Invit Rider in het stof bijten.

Desondanks overschreed Invit Rider de winsomgrens en moest voortaan op pad met een starthandicap. In Schagen bleef hij vervolgens buiten de prijzen, maar in Medemblik was het weer ouderwets raak. Ook in Lisse was hij sterk op dreef, maar kon hij tijdens de finale niet voorkomen dat de vierjarige Kelly Dragon (Manus Bouwhuis) er met de nationale titel vandoor ging. Met een vijfde plaats in ’t Zand sloot Invit Rider een bijzonder sterk debuutjaar af. Een paar maanden later nam Jan Minnebreuker de vos over, maar hij wist niet met hem te scoren.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.