Terug in de tijd: 7 september 2006

7 september 2020 09:15

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 134 gaan we terug naar 7 september 2006, Heemskerk. Hoe Rob de Vlieger eindelijk zelf een ereronde liep met Utah Alki.

Met achttien overwinningen behoort Rob de Vlieger na Ruud Pools, Huib van den Heuvel en Guus Knijnenburg tot de meest succesvolle pikeurs van de jaren ’90. Na de millenniumwisseling groeide zijn entrainement almaar groter en kwam de focus nog meer op de langebaan te liggen. De Vlieger was niet altijd meer beschikbaar om zijn eigen paarden te rijden op de kortebaan en schakelde daardoor regelmatig John de Leeuw en later ook John Dekker in.

Op 28 juli 2006 verscheen De Vlieger echter aan de start in Voorschoten. Zelf reed hij Maestro Vica en de debuterende vierjarige merrie Utah Alki. De al enigszins ervaren Ulliano Way werd bijgestaan door John Dekker. Het ging De Vlieger voor de wind, maar tijdens de derde omloop lootte hij met zijn paarden tegen elkaar. Hij koos voor de bewezen Maestro Vica en gaf zijn plek achter Utah Alki over aan John de Leeuw. Een misvatting, want Utah Alki buitte haar tien meter voorsprong uitstekend uit en haalde de halve finale. Uiteindelijk won de merrie de koers door de finale te winnen van stalgenoot Ulliano Way.

Zes dagen later in Santpoort was De Vlieger afwezig en nam John de Leeuw opnieuw de honneurs waar. De gelegenheidscombinatie voelde elkaar opnieuw prima aan en boekte tijdens de thuiswedstrijd van eigenaar Max van Tiggelen een knappe prestatie door tijdens de finale United Kievitshof met Aad Pools te verslaan. Opnieuw een ereronde voor Utah Alki, maar wederom niet voor De Vlieger.

Zweep naar achteren

In Noordwijk moest daar verandering te komen. De Vlieger had echter de pech achterom te moeten draaien tegen United Kievitshof, die na de nederlaag in Santpoort op wraak zon. Utah Alki won haar rit voorom, maar was verder kansloos tegen de ontketende pupil van Aad Pools, die uiteindelijk de koers over de boulevard ook won.

Opperste concentratie bij Rob de Vlieger; Utah Alki (links) heeft niets te duchten van Dream Way. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In Heemskerk kreeg De Vlieger een nieuwe kans. Deze liet de trainer uit Zwaanshoek zich niet ontnemen. Al vrij snel werd duidelijk dat Utah Alki deze middag niet te belopen was en dat de concurrentie streed om de tweede plaats. Na Uranti Forest werden Laros Welderman, Ulliano Way, Short Trip en Dream Way met speels gemak verslagen. “En ik heb de hele middag met de zweep naar achteren gereden”, jubelde De Vlieger na afloop. “Vandaag had Utah maar één tegenstander en dat was ze zelf. Dravende was ze niet te kloppen. En ze leek er wel per omloop meer zin in te krijgen.” Eindelijk kon De Vlieger zijn ereronde maken met Utah Alki.

Het bleef niet bij die ene ereronde. Een dikke week later sloeg de combinatie toe in Hillegom en was daarna ook de sterkste in Lisse. Helaas werd ze uitgeloot voor de laatste kortebaan van het seizoen in ’t Zand waardoor ze haar koppositie in het klassement ‘Kortebaan 2006’ niet kon verdedigen. United Kievitshof profiteerde en ging er met de buit vandoor. In 2007 liep Utah Alki na een fraaie overwinning in Warmond tegen een starthandicap op. Rob de Vlieger won daarna als trainer nog vele kortebanen, maar reed na die zege in Warmond nooit meer zelf een ereronde. Het wordt dus weer de hoogste tijd!

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.