Terug in de tijd: 7 oktober 1985

7 oktober 2020 09:58

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 164 gaan we terug naar 7 oktober 1985, Breezand. Hoe Yorker W de spanning in de strijd om het pikeurskampioenschap tot het toppunt deed stijgen.

Halverwege het seizoen van 1985 leek Harry Pools onbedreigd op weg naar het kampioenschap bij de pikeurs. Met Victoria Hanover, Yra Alki en Trexy Hanover had hij drie uitstekende sprinters tot zijn beschikking. Winnen deden ze niet heel vaak, alle drie één keer, maar met grote regelmaat liepen ze in de prijzen waardoor Pools keer op keer punten kon sprokkelen voor het pikeursklassement en zo een flinke voorsprong kon opbouwen.

Alleen Jan Wagenaar en Manus Bouwhuis hielden Pools enigszins in het vizier. Wagenaar kwam in actie met Remi Star, Un Deux Trois en Yvon Kitty; Bouwhuis moest het vooral hebben van Yankee Fortuna. Halverwege het seizoen kreeg de huidige coördinator op het stalterrein ook de beschikking over Yorker W. De vierjarige ruin maakte zijn debuut in Santpoort, maar wist zich niet te onderscheiden. Ook in Gouda kon hij zich niet bewijzen. In Hoorn keerden de kansen en won de combinatie zijn eerste kortebaan.

In Hillegom begon Bouwhuis op 13 september 1985 aan een machtige inhaalrace. Met Yankee Fortuna pakte hij de overwinning op de Meerlaan. Vervolgens scoorde hij met Yorker W een onvervalste hattrick. Op 16 september won de ruin in Medemblik, op 19 september in Enkhuizen en op 21 september –inmiddels met starthandicap- in Scheveningen (foto boven (www.archiefndr.nl). Door de overwinning op de boulevard nam Bouwhuis de leiding over van Pools in het pikeursklassement.

Spanning

Pools liet het er niet bij zitten. Door een overwinning van Victoria Hanover in Roden nam hij een punt voorsprong op Bouwhuis, die een dag later met een finaleplaats van Yankee Fortuna in Lisse, de leiding weer overnam. In Nieuwerkerk aan den IJsel finishte Pools vervolgens als tweede met Yra Alki en eiste opnieuw de koppositie op, die hij slechts even kon vasthouden. Op 7 oktober 1985 draaide Bouwhuis voor de zoveelste keer de rollen om door met Yorker W te winnen in Breezand. Een uiterst knappe prestatie, want de ruin kampte inmiddels met een starthandicap van tien meter. Hij hield zowel Remi Star als Trexy Hanover achter zich en boekte zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Door deze overwinning van Yorker W en Bouwhuis steeg de spanning in het pikeursklassement tot ongekende hoogte. Na 26 van de 27 kortebanen had Bouwhuis 28 punten vergaard, terwijl Jan Wagenaar en Harry Pools de tweede plaats deelden met elk 27 punten. De laatste kortebaan van ’t Zand moest uitkomst brengen. Hoe dat afliep, is volgende week te lezen in de rubriek ‘Terug in de tijd’.

Spoiler alert: Yorker W won de koers over de Keinsmerweg niet. De ruin had het flink voor zijn kiezen gehad tijdens de laatste weken en vloog er tijdens de tweede omloop uit tegen Ysland, die startte met een voorsprong van tien meter. Ondanks zijn overwinningen in Scheveningen en Breezand kon Yorker W de starthandicap moeilijk verteren. Na twee anonieme starts in 1986 kwam hij in 1987 in twee starts tot een vierde (Lelystad) en een vijfde plaats (Zandvoort). Daarna zat zijn loopbaan er op.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.