Terug in de tijd: 7 mei 2011

7 mei 2020 07:49

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 13 gaan we terug naar 7 mei 2011, Assendelft. Hoe een welhaast maniakale voorbereiding een overwinning opleverde.

Ondanks dat ze zojuist de kortebaan van Enkhuizen had gewonnen, stond Manon Pools er op het stalterrein beteuterd bij. Haar overwinning met Viva’s Limburgia over de Paktuinen op 17 september 2009 was haar tiende in amper vijftien maanden tijd, maar toch kon er bij de op dat moment regerend kortebaankampioene geen lachje vanaf. Ze realiseerde zich dat haar bankpaard een volgende winsomgrens had overschreden en dat hun wegen werden gescheiden. Wanneer ze nu nog met hem zou starten, moesten ze tien -op vierjarige paarden zelfs vijftien- meter geven. Dat was zelfs voor een klasbak als Viva’s Limburgia te veel van het goede.

De blijdschap moet dan ook groot zijn geweest toen ze ruim een jaar later tijdens de wintermaanden de reglementswijzigingen voor het seizoen van 2011 onder ogen kreeg. Paarden die de winsomgrens van 24 mille hadden overschreden, mochten tot een bedrag van 1.500 euro starten met een volleerd pikeur. Dit betekende dat Pools weer kon starten met haar Viva’s Limburgia!

Klaargestoomd

Zaterdag 7 mei 2011 werd omcirkeld in de Pools’ agenda en Viva’s Limburgia werd klaargestoomd voor de eerste kortebaan van het seizoen. Ook Pools deed haar huiswerk. Ze bestudeerde oude videobeelden van haar starts met Viva’s Limburgia en liet niets aan het toeval over. Haar eerste start met de crack sinds de gewonnen kortebaan van Enkhuizen moest en zou een succes worden. Aldus geschiedde. Na Power Future en Zalvador Spendic in de eerste twee omlopen bondt het duo ook Umberto aan de zegekar. Ook Le Dream, die dat jaar het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ zou winnen, was kansloos tijdens de halve finale. Alleen titelverdediger Walkover kon Viva’s Limburgia nog stoppen, maar ook de pupil van trainster Caroline Aalbers had tijdens de finale niets in de melk te brokkelen tegen de ontketende combinatie. Met groot machtsvertoon snelden Viva’s Limburgia en Manon Pools naar hun elfde overwinning.

Amateurbeelden van de ritten van Viva’s Limburgia tijdens de kortebaan van Assendelft op 7 mei 2011.

1e rit 4e omloop, Viva’s Limburgia – Le Dream


2e rit 4e omloop, Viva’s Limburgia – Le Dream

1e rit Beslissende omloop, Viva’s Limburgia – Walkover

2e rit Beslissende omloop, Viva’s Limburgia – Walkover

Viva’s Limburgia en Manon Pools herhaalden dit kunststukje nog drie keer. In 2012 in Venhuizen, in 2013 in Hoofddorp en in 2014 in Nootdorp. De overwinning op De Poort was de zestiende en laatste zege van Viva’s Limburgia, die in 2017 na de kortebaan van Sassenheim na tien seizoenen afscheid nam van de kortebaan.

(Foto: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.