Terug in de tijd: 7 juli 2018

7 juli 2020 07:32

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 72 gaan we terug naar 7 juli 2018, Warmond. Hoe Emi van Jip 87 eigenaren in vervoering bracht.

Voor het seizoen van 2018 nam de redactie van Kortebaandraverijen.nl het initiatief om een groep eigenaren bij elkaar te brengen en gedurende het kortebaanseizoen een paard te huren. Na een zoektocht kwamen zij uit bij Caroline Aalbers, die in Emi van Jip een potentiële kortebaner zag. Fokker en eigenaar Jan Beemsterboer bleek bereid om de merrie beschikbaar te stellen en zo werden 87 liefhebbers enkele maanden eigenaar van Emi van Jip.

Het begin was veelbelovend. Tijdens haar eerste start voor de Super Vrienden in Wognum bereikte zij de derde omloop en miste slechts op een haar na de halve finale. Daarna verliep het minder. In Egmond aan den Hoef startte ze voor het eerst met een startontheffing, maar kwam niet verder dan de tweede omloop. Emi van Jip leek er al klaar mee te zijn voordat het seizoen goed en wel was begonnen.

Emi van Jip (rechts) moest tijdens de derde omloop vol aan de bak tegen Southwind Raptor. Het verschil is hier nog te overzien, maar op de finish scheelde het vrijwel niets.

Enkele dagen na de koers over de ‘Hoever S’ verscheen de merrie aan de start in Warmond. De loting tijdens de eerste twee omlopen met Spark Him Lyra (Finn Verkaik) en I am Perfect (Aad Pools) was niet ongunstig, zodat Emi van Jip de derde omloop bereikte. Daar wachtte de sublieme Southwind Raptor, die maar liefst tien meter moest geven aan de pupil van trainster Caroline Aalbers. De combinatie met Lindsey Pegram op de sulky kwam angstig dichtbij, maar Emi van Jip was net even eerder bij de finish dan Southwind Raptor.

Bolwerken

Vervolgens was Evison (Ruud Pools) de tegenstander tijdens de halve finale. De Zweed liep een puike koers, maar kon het ook niet bolwerken tegen Emi van Jip. Zo bereikte de merrie met haar 87 eigenaren de finale, waarin ze het moest opnemen tegen Blackpearl Trans R en Manon Pools. De wondermerrie van de familie Pools had op weg naar de finale beulswerk moeten verrichten met tegenstanders als Crazy Lover (John de Leeuw), Ronny Brandt (Rick Wester), Columbine Lep (Ruud Pools) en Viperio (Harry Pools) en kwam getekend aan de start. Emi van Jip verbeterde zich juist elke omloop en genoot een voorsprong van tien meter. Dat was zelfs Blackpearl Trans R te gortig, waardoor twee strakke ritten van Emi van Jip volstonden voor de winst in Warmond.

Bekijk hier de samenvatting van Warmond 2018

Terug op de basisafstand kreeg Emi van Jip het moeilijker en leek haar overwinning in Warmond een eenmalige opleving. In Roden kreeg ze opeens weer de geest en schakelde nationaal kampioen Doc Holiday verrassend uit. Daarmee liet ze zien wel degelijk te kunnen sprinten, maar ze moest simpelweg haar dag hebben. Zo wist ze in Middenbeemster zelfs de razendsnelle Barbert een rit af te snoepen.

Het project van de Super Vrienden ging verder. In 2019 kwamen ook Gaya Vip en Fip Junior voor de groeiende eigenarengroep uit. Met finaleplaatsen in Beverwijk (Gaya Vip), Middenbeemster en ’t Zand (beide keren Fip Junior) draaiden zij opnieuw een bijzonder knap seizoen.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.