Terug in de tijd: 7 augustus 2014

7 augustus 2020 07:44

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 103 gaan we terug naar 7 augustus 2014, Santpoort. Hoe Jeffrey Mieras geen koersritme nodig had om te winnen.

Yankee Attack maakte in 2011 zijn debuut op de kortebaan op de Herenweg in Warmond en draafde direct naar de derde plaats. Dat hij geen eendagsvlieg was, bewees hij in Noordwijk en Heemskerk waar hij met Ruud Pools op de sulky beslag legde op respectievelijk de eerste en de tweede plaats. In 2012 liep het niet zoals gewenst. In eerste instantie kwam hij niet verder dan twee vijfde plaatsen. Desondanks nam Michel Roggen hem over en tijdens zijn eerste de beste start voor Stal de Groningers haalde hij de finale van Hillegom.

In 2013 groeide Yankee Attack uit tot een absolute publiekslieveling. De ruin gaf elke kortebaan alles wat hij had, maar helaas was dat niet altijd genoeg. In tien starts draafde hij acht keer in de prijzen, met finaleplaatsen in Amsterdam-Noord en Hoofddorp als beste resultaten. Daarbij moeten worden aangetekend dat Yankee Attack verschillende keren hoogst ongelukkig lootte. In Enkhuizen zat het koersverloop wel een keer mee en boekte hij met John de Leeuw op de sulky een meer dan verdiende overwinning. Helaas betekende deze overwinning direct een starthandicap, waardoor een leerlingpikeur noodzakelijk werd om vanaf de basisafstand te starten.

Waar Yankee Attack tijdens voorgaande seizoenen moeite had om het karwei af te maken, schoot hij in 2014 uit de startblokken. Na een derde plaats in Assendelft volgden uitstekende zeges in Venhuizen en Zwanenburg. Met die laatste overwinning verloor zijn pikeur Jan Thijs de Jong zijn status als leerlingpikeur. Roggen probeerde het daarna met Denise Pennekamp en Sven Schraal, maar zij hadden geen klik met Yankee Attack. Dat deed hem besluiten om contact op te nemen met Jeffrey Mieras. De toen negentienjarige leerlingpikeur had in 2013 aan de hand van Lindsey Pegram al kennis gemaakt met de kortebaan en met Umberto gewonnen in Santpoort.

Risico

Mieras werd met Yankee Attack ingeschreven voor de kortebaan van Santpoort op 7 augustus 2014. Roggen nam hiermee een risico, want Mieras was het hele seizoen nog niet in actie gekomen op de kortebaan. Hij liet zich echter niet afbluffen en leek helemaal geen koersritme nodig te hebben. Met Yankee Attack troefde hij de ene na de andere tegenstander af en bereikte relatief fit de eindstrijd.

Daarin wachtte Iper Flying met Aad Pools. Deze combinatie had juist op weg naar de finale alles moeten geven en was onder andere verantwoordelijk voor de uitschakeling van Co Swagerman. Pools hoopte Mieras af te bluffen in het startvak, maar de leerlingpikeur liet zich niet gek maken en stuurde Yankee Attack naar een fraaie zege.

Bekijk hier de samenvatting van Santpoort 2014

Voor Yankee Attack was het zijn laatste succes op de kortebaan. Na de overwinning in Santpoort werd hij opgescheept met een starthandicap en deze viel hem zwaar. Na het seizoen van 2014 werd een punt achter zijn loopbaan gezet. Jeffrey Mieras kwam sinds 2015 niet meer op de kortebaan in actie. Eigenaren en trainers hoeven echter niet te twijfelen om hem te bellen; Mieras heeft bewezen ook zonder koersritme prima te kunnen presteren.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.