Terug in de tijd: 6 oktober 1986

6 oktober 2020 08:52

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 163 gaan we terug naar 6 oktober 1986, Breezand. Hoe Zaffra Voltary zonder haar vaste stuurman Jos Oorthuysen won.

Zarah Alki was de ongekroonde kampioen van het seizoen van 1986. De vierjarige merrie van Aad Pools boekte in negen starts vier overwinningen, werd twee keer tweede en een keer vierde. Haar dadendrang bezorgde Pools met een straatlengte voorsprong het kortebaankampioenschap. Slechts één paard kon qua prestaties wedijveren met Zarah Alki: de eveneens vierjarige Zaffra Voltary.

Tijdens de eerste kortebanen van het seizoen leek het daar overigens niet op. Waar Zarah Alki al vroeg in het seizoen won in Venhuizen en Wognum, had Zaffra Voltary moeite om het kortebanen onder de knie te krijgen. Deelnames in Waalwijk, Nunspeet, Meppel, Beverwijk, Hoorn en Schagen leverden niets op; geen enkele keer wist de vierjarige merrie de derde omloop te halen en zo in de prijzen te lopen.

Ondanks de zes deelnames zonder aansprekend resultaat hield Jos Oorthuysen (foto boven, met Zaffra Voltary in Heemskerk (www.archiefndr.nl)) vast aan Zaffra Voltary. In Heemskerk werd z’n vertrouwen beloond. Tegen een uitbetaling van bijna 29 tegen één won de merrie op de Marquettelaan tijdens haar zevende start haar eerste kortebaan. In Purmerend liet ze zich tijdens de tweede omloop verrassen, maar in Hillegom pakte ze opnieuw de bloemen.

Opschieten

Tegenwoordig blijven paarden een eeuwigheid hangen op de basisafstand, maar vroeger zaten de winsomgrenzen met bijbehorende handicaps veel dichter op elkaar. Na haar zege in Hillegom kreeg Zaffra Voltary te maken met een starthandicap van vijf meter, welke haar in Lisse parten speelde. Op 6 oktober 1986 verscheen ze aan de start in Breezand. Dit keer zonder Jos Oorthuysen, die enkele dagen te voet had gekregen en niet mocht starten. Bert van Dooyeweerd nam zijn plek achter de merrie over.

Na twee verregende edities waren de weergoden de organisatie dit keer goed gezind en ging de koers onder prima weersomstandigheden van start. Van Dooyeweerd kon prima opschieten met Zaffra Voltary en schakelde de ene na de andere tegenstander uit. Tijdens de beslissende omloop rekende de combinatie vervolgens af met Woody Hanover (Jopie Rutting) en World Cup (Leo Schoonhoven) en pakte Zaffra Voltary haar derde zege van het seizoen. Voor Van Dooyeweerd, de kortebaankampioen van 1979, was het zijn tiende en laatste kortebaanoverwinning.

Een week later in ’t Zand was Oorthuysen weer van de partij en stuurde de merrie naar haar vierde overwinning van het seizoen, net zoveel als Zarah Alki. Sterker, Zaffra Voltary schraapte dat seizoen meer prijzengeld bij elkaar dan de bewierookte merrie van Aad Pools. Maar waar Zarah Alki in 1987 en 1988 doorging met winnen en uitgroeide tot de beste sprinter van de jaren ’80, gaf Zaffra Voltary de daaropvolgende seizoenen niet thuis. Ze startte nog regelmatig, maar kwam niet meer tot grote daden. Zowel voor Zaffra Voltary als voor Jos Oorthuysen was hun zege in ’t Zand hun laatste op de kortebaan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.