Terug in de tijd: 6 mei 1989

6 mei 2020 08:23

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 12 gaan we terug naar 6 mei 1989, Assendelft. Hoe Abacadabra op gepaste wijze revanche nam op de editie van een jaar eerder.

De kortebaan van Assendelft op 7 mei 1988 begon voortvarend. Zoals elk jaar ging een groot deel van de sponsorinkomsten naar een goed doel, wat dat jaar ‘Polio de wereld uit’ was. De teller reikte uiteindelijk ruim boven de tachtigduizend gulden, een prachtig bedrag. Schavemaker Transport BV was de grootste sponsor. Het paard van Henk Schavemaker, de debuterende Abacadabra, bereikte de vierde omloop en maakte volop kans op de overwinning. Hoe mooi zou het zijn als de combinatie met Andries van der Blonk -die in Assendelft traditioneel een thuiswedstrijd rijdt- op de sulky de koers daadwerkelijk zou winnen?

Die droom werd ruw verstoord. Tijdens de eerste rit van de halve finale ging Van der Blonk te vroeg van start. Een schoonheidsfoutje. Tijdens de tweede rit tegen Yvar Marco (Guus Knijnenburg) gaven de twee paarden elkaar geen centimeter toe in het startvak. Toen Yvar Marco eindelijk vertrok en Abacadabra bleef staan, rekende Van der Blonk erop dat de start niet door zou gaan, maar de rode vlaggen van de keurmeesters bleven omhoog. Zwaar teleurgesteld dropen Van der Blonk en Schavemaker af.

Vergeten en vergeven

Een jaar later kwam de combinatie opnieuw aan de start op de Dorpsstraat. Abacadabra had zich met overwinningen in Hoogkarspel en Enkhuizen in 1988 inmiddels bewezen en startte op 6 mei 1989 als één van de favorieten. De ruin maakte de verwachtingen volledig waar en versloeg tijdens een zinderende finale de regerend kampioen van Nederland Morgan des Eyllons (Tom Kooyman sr.). Met een brede grijns nam Van der Blonk na afloop de felicitaties in ontvangst (foto boven). De zure nederlaag van een jaar eerder was in één klap vergeten en vergeven.

Abacadabra kon daarna weinig potten meer breken. Zijn zege in Assendelft leverde een starthandicap op, waardoor hij tien meter moest geven. Tijdens de wintermaanden nam Stal Roemer hem over en wist Gerard Hulleman in Enkhuizen nog één keer met hem te winnen.

Tekst en foto: met dank aan Museum NDR en www.archiefndr.nl

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.