Terug in de tijd: 6 juni 2006

6 juni 2020 07:59

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 41 gaan we terug naar 6 juni 2006, Venhuizen. Hoe Hot Water wraak nam op Tantiffy Oostland.

Hot Water was de absolute koning van het voorseizoen in 2005. De ruin van trainer Patrick de Haan won in Wognum (met Robin Bakker op de sulky), Den Ilp (John de Leeuw), Sassenheim en Zandvoort (beide keren Ruud Pools). Vooral op de Teylingerlaan leverde Hot Water een absolute topprestatie door eerst Maestro Vica (Rob de Vlieger) te kloppen en daarna tijdens de finale Nandoe Enzelens (Krista Timmer) te verslaan.

In Beverwijk ging hij op jacht naar zijn vijfde overwinning op rij, een reeks die sinds WO II slechts één keer eerder was neergezet door Gail Devers in 2000. Hot Water kwam heel dichtbij. Hij worstelde zich naar de finale en won de eerste rit na een galoppade door het stek van tegenstander Tantiffy Oostland. De vierjarige merrie van trainer Jacques Geluk, op de traditioneel bomvolle Breestraat bijgestaan door Robin Bakker, was enigszins door de koers heen gerold en profiteerde van een startontheffing van vijf meter. Dat was genoeg om Hot Water te doen struikelen. Tijdens de twee resterende finaleritten drong Hot Water fel aan, maar hield Tantiffy Oostland genoeg over om Hot Water voor te blijven.

In Heemskerk kreeg Hot Water kans om deze nederlaag recht te zetten. Tijdens de tweede omloop werd hij opnieuw aan Tantiffy Oostland gekoppeld en de combinatie met Ruud Pools op de sulky aasde op revanche. Die kwam er niet. Met opvallend gemak bleef de vierjarige merrie zijn opponent voor en haalde Hot Water voor het eerst dat seizoen niet de finale van een kortebaan aan welke hij had deelgenomen. Het was direct zijn laatste start van het seizoen, want hij werd voor de strijd om de nationale titel in Hillegom voor de koers teruggetrokken. Was zijn rol uitgespeeld?

Revanche

Daar leek het in eerste instantie wel op. In Wognum kwam hij –dit keer met John Dekker op de sulky- tijdens zijn seizoendebuut niet verder dan de tweede omloop. Het was dan ook geen verrassing dat niemand in Venhuizen op 6 juni 2006 rekening hield met Hot Water. Een misrekening. Met imponerend gemak bleef hij zijn tegenstanders voor en haalde zonder veel moeite de eindstrijd. Tegenstander tijdens de finale? Tantiffy Oostland. De merrie bleek ook vanaf de basisafstand een hartig woordje mee te kunnen spreken. Alleen had Hot Water dit keer geen zin om zich nog een keer het kaas van het brood te laten eten. Na een kamprit trok Hot Water de winst naar zich toe en kreeg zo zijn revanche. En passant bezorgde hij zijn pikeur John Dekker zijn eerste zege op de kortebaan.

Een witte vlag voor Tantiffy Oostland; Hot Water (rechts) heeft de zege bijna binnen. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Helaas bleef het voor Hot Water bij deze ene opleving. In vier daaropvolgende starts kwam hij geen enkele keer door de tweede omloop heen. In Medemblik vingen de toeschouwers weer een glimp van zijn klasse op en finishte hij als derde. Consequentie was wel dat hij tegen een starthandicap opliep. Na in 2007 enkele keren te zijn gestart bleken deze vijf extra meters te zwaar te wegen.

(Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.