Terug in de tijd: 6 juli 2013

6 juli 2020 08:30

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 71 gaan we terug naar 6 juli 2013, Warmond. Hoe Ton Jeu zich tot kampioen van Nederland kroonde.

In Wognum draafde Ton Jeu op 18 mei 2012 zijn eerste meters op de kortebaan. De Fransman toonde zich direct een bijzonder snelle starter, maar miste onderweg de pure snelheid om zijn rappe eerste meters om te zetten in een klinkend resultaat. Een vierde plaats in Egmond aan den Hoef was in 2012 zijn beste resultaat.

Een jaar later werd hij derde in Amsterdam-Noord, maar reisde desondanks als een outsider af naar Warmond, waar op 6 juli 2013 de strijd om het nationaal kampioenschap werd verreden. Met Andrea Swagerman, Prince of Moor, Zero Option Lane, Blackpearl Trans R en Zephir stonden er meer dan genoeg klasbakken aan de start, maar het waren Attila (Ruud Pools) en Ton Jeu die de finale haalden. De pupil van trainer Cees Hetteling werkte een uitstekende kortebaan af en leek na het winnen van de eerste finalerit van de finale af te stevenen op de nationale titel.

Daar liet Ton Jeu, zoals zo vaak bijgestaan door Manon Pools, het niet bij zitten. Waar hij zich eerder gemakkelijk liet passeren en het daarna direct opgaf, vocht hij dit keer voor elke meter. Hoe hard Attila ook aandrong, Ton Jeu liet zich de overwinning niet meer ontglippen en kroonde zich tot kampioen van Nederland.

Lezen en schrijven

Een daverende verrassing, vond ook Manon Pools. “Dit had ik niet verwacht. Hij kan natuurlijk geweldig starten, maar wil onderweg nog wel eens inkakken. Dan neemt hij tijdens het eerste stuk afstand van zijn tegenstander en is het hopen dat de voorsprong groot genoeg is. Vandaag werd hij zelfs verschillende keren gepasseerd, maar vocht zich elke keer sterk terug. Hoewel het op de finish steeds weinig scheelde, maakte hij het prima af. Daarnaast is zo’n baan van 275 meter natuurlijk ideaal voor een snelle starter.”

Hoewel Martin Dam in 2001 al eens kampioen van Nederland geworden met Adonis Guard, was hij in de wolken met de overwinning van zijn pupil. Hij had louter lovende woorden voor de winnende pikeur. “Het komt wel eens voor dat paard en pikeur één zijn. Dat geldt zeker voor Ton Jeu en Manon; zij zijn twee handen op één buik. Haar vader Aad is natuurlijk een fantastische rijder, maar hij krijgt hem niet zo hard het startvak uit als zij. Ze kunnen lezen en schrijven met elkaar.”

Bekijk hier de samenvatting van het NK in Warmond, 2013

Tijdens zijn volgende start liet Ton Jeu met een tweede plaats in Stompwijk opnieuw zien sterk verbeterd te zijn ten opzichte van zijn debuutjaar. In 2014 finishte hij nogmaals als tweede in Zwanenburg en De Lier. Na het seizoen van 2015 nam Ton Jeu na 54 starts afscheid van de kortebaan.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.