Terug in de tijd: 5 september 1935

5 september 2020 07:31

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 132 gaan we terug naar 5 september 1935, Beverwijk. Hoe McGregor won in Beverwijk, terwijl er gekoerst had moeten worden in Heemskerk.

(Foto boven: McGregor tijdens een huldiging in de jaren ’30 met A. Makken op de sulky (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Door de jaren heen hebben de verschillende kortebaanverenigingen en –stichtingen het recht verworven op een vaste datum. Zo organiseert bijvoorbeeld Warmond standaard zijn koers op de eerste zaterdag van juli, is de eerste donderdag van augustus gereserveerd voor Santpoort en worden de kortebanen van Heemskerk, Purmerend, Enkhuizen en Lisse in bovenstaande volgorde verdeeld over de donderdagen van september. Wie de kalender van 2021 wil samenstellen, kan al zo’n twintig kortebanen invullen.

Tijdens de jaren ’30 waren de kortebanen nog zoekende naar een vaste datum. Er werden destijds zoveel kortebanen georganiseerd dat het regelmatig voorkwam dat er twee koersen op één dag werden uitgeschreven. Deze reden elkaar vrijwel nooit in de wielen; vaak betrof het een kortebaan in Friesland of Groningen en een koers in Noord- of Zuid-Holland.

In 1935 was dat echter niet het geval. Zowel Beverwijk als Heemskerk hadden hun pijlen gericht op de eerste donderdag van september, 5 september om precies te zijn. Nu is het ondenkbaar dat een andere kortebaan dan Heemskerk op deze dag wordt verreden, maar niet in 1935. Beverwijk en Heemskerk hadden elkaar tijdens voorgaande jaren afgewisseld op deze dag; Beverwijk in 1930 en 1934, Heemskerk in 1931 en 1933. In 1932 had Zaandam de eerste donderdag van september opgeëist, zoals het dat in 1937 nog een keer zou doen.

Schadevergoeding

In eerste instantie weigerden beide verenigingen water bij de wijn te doen. Beverwijk stelde dat de datum was geclaimd bij de pas opgerichte Kortebaanbond, terwijl Heemskerk zich rechtstreeks tot de Koninklijke Harddraverij- en renvereniging had gewend. De bond besloot uiteindelijk Heemskerk de datum toe te wijzen, maar daar legde Beverwijk zich niet bij neer. Het conflict liep zo hoog op dat het bestuur van Heemskerk zelfs dreigde om de bond te verlaten.

Omdat Beverwijk zijn poot stijf hield, stelde de bond voor dat Heemskerk op 3 september zou organiseren en dat Beverwijk een schadevergoeding van fl 50,00 moest betalen, door de bond aangevuld tot fl 150,00. Heemskerk gaf de strijd op en organiseerde zijn koers op dinsdag 3 september. Beverwijk verplaatste na dit conflict zijn koers vanaf 1936 naar augustus.

Bekijk hier unieke beelden van de kortebanen van Beverwijk van 1935 en 1936

De kortebaan in Beverwijk werd uiteindelijk gewonnen door McGregor en Willem Geersen, die tijdens de finale Glossy Silk met Jan van Leeuwen achter zich wisten te houden. Een jaar later –op 20 augustus- won de combinatie opnieuw in Beverwijk; dit keer waren ze tijdens de eindstrijd te sterk voor Determination en Jan de Vlieger. Geersen verkocht zijn pupil in 1937 aan A. Makken, die dat jaar met McGregor vele successen boekte. Hij won de kortebanen van Usquert, Zaandam, Den Hoorn, Schagen en Knijpe en was na Xuthus de meest verdienende sprinter van dat jaar.

Omstreden

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Kortebaanbond op 22 november 1935 kwam Jos Henneman, voorzitter van Heemskerk, nog een keer terug op het voorval. Hij noemde het gedrag van de heer Blom, voorzitter van Beverwijk en vice-voorzitter van de Kortebaanbond, minderwaardig en vond dat hij moest aftreden als bestuurslid. Blom bleef echter zitten waren hij zat, hoewel hij wel vaker in opspraak kwam. Toen de voorzitter eens de vergadering verliet om zijn trein te kunnen halen, bracht Blom een eerder genomen besluit over een contract met een uitgeverij ter sprake. Hij probeerde dit terug te draaien, maar de vergadering verhinderde dat. In 1936 kreeg Zaandam het Nederlands kampioenschap voor 1937 toegewezen, maar probeerde Blom dit op eigen houtje te verhinderen en de nationale titelstrijd toe te wijzen aan Usquert.

Desondanks werd Blom in 1943 verkozen tot voorzitter van de Kortebaanbond. In 1948 werd hij met een nipte meerderheid van één stem herkozen. In 1949 moest er ter uitvoering van reglementswijzigingen een nieuwe bestuur worden gekozen. Blom verloor de strijd om de voorzittershamer, maar bleef wel aan als bestuurder. In 1951 zwaaide hij af, waarna hij in 1952 overleed.

(Voor de tekst is gebruik gemaakt van de boeken ‘Dorp in de ban van de draverij, 75 jaar Harddraverijvereniging Heemskerk’ (Adri Nielen) en ‘Klaar maken, één twee drie af’ (Theo van der Lans))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.