Terug in de tijd: 5 oktober 1990

5 oktober 2020 09:32

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 162 gaan we terug naar 5 oktober 1990, Breezand. Hoe Bobo Buitenzorg ook met een extra starthandicap wist te winnen.

Het kortebaandebuut van Bobo Buitenzorg verliep desastreus. De zesjarige ruin van trainer en pikeur Siem Hartman startte tijdens zijn thuiswedstrijd in Lelystad als één van de favorieten bij de totalisator, maar ging tijdens de eerste omloop twee keer te vroeg van start en schakelde zichzelf uit. In Warmond ging het niet veel beter en stond Bobo Buitenzorg al uitgespannen op de veewagen op het moment dat de prijzen werden verdeeld.

In Voorschoten ging het aanmerkelijk beter. De ruin bereikte de finale waarin hij het moest opnemen tegen Desiree Crown. De merrie van Aad Pools was door niets of niemand te belopen, maar schakelde zichzelf te vaak uit met galoppades. Zo ook tijdens de finale op de Prins Bernhardlaan, waar Bobo Buitenzorg profiteerde van twee fouten van zijn tegenstander en zo zijn eerste kortebaan won.

Hartman had zijn pupil eindelijk waar hij hem hebben wilde. Na Voorschoten volgde een fraaie zege in Beverwijk en na een vroege uitschakeling in Heemskerk won Bobo Buitenzorg in Roden zijn derde kortebaan. Die derde zege had als nadeel dat de ruin tegen een volgende starthandicap aanliep en voortaan vanaf 285 of 310 meter moest starten.

Kampioenschap

Het kon Bobo Buitenzorg niet deren. Op 5 oktober 1990 verscheen hij aan de start in Breezand, waar het voor de koers pijpenstelen regende. Er viel zelfs zoveel water dat het zand op de baan wegspoelde en vlak voor de start nog twee nieuwe zandpaden moesten worden aangelegd. Ondanks de zware omstandigheden liet Bobo Buitenzorg zich weer van zijn beste kant zien. Hij haalde de derde omloop waarin hij Abacadabra (Gerard Hulleman) uitschakelde. Vervolgens kwam Cwando Ruimzicht (Guus Knijnenburg) aan de beurt, waarna Bobo Buitenzorg tijdens de finale ook te sterk was voor Diamond Worthy (Ruud Pools).

Bobo Buitenzorg in ’t Zand gehuldigd als de beste kortebaner van 1990. Links Jan Berg, de legendarische oud-secretaris van de Kortebaanbond. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Door zijn overwinning in Breezand kwam Bobo Buitenzorg in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ op gelijke hoogte met Clark Buitenzorg. De laatste kortebaan van het seizoen in ’t Zand moest de beslissing brengen. Clark Buitenzorg werd al tijdens de eerste omloop uitgeschakeld en toen Bobo Buitenzorg tijdens de derde omloop afrekende met Armanda Laine, de enige overgebleven concurrent, was de titel binnen. Als kers op de taart pakte de ruin ook de overwinning op de Keinsmerweg, waarmee zijn seizoentotaal op vijf kwam.

In 1991 ging Bobo Buitenzorg onverdroten voort. Hij pakte de winst in Venhuizen (foto boven, archief NDR (www.archiefndr.nl)) en finishte twee keer achter Danielle Guapa (Jan Wagenaar) als tweede in Lelystad, waar het Nederlands kampioenschap werd georganiseerd, en Stompwijk. Door die twee finaleplaatsen overschreed Bobo Buitenzorg de volgende winsomgrens en moest vanaf 290 of 315 meter starten. Dat werd zelfs hem te gortig. In Beverwijk –de editie waarin Fatal Action (Andries van der Blonk) in volle vaart in botsing kwam met een overstekende toeschouwer- probeerde hij het één keer en haalde zelfs de derde omloop, maar Hartman constateerde dat het onbegonnen werk was. Zo kwam er al na twaalf starts een einde aan zijn loopbaan; het trieste lot van kortebaners die te succesvol zijn.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.