Terug in de tijd: 5 mei 1990 en 2007

5 mei 2020 10:24

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 11 gaan we terug naar 5 mei 1990 én 2007, Assendelft. Hoe één eigenaar twee keer won op Bevrijdingsdag.

Ger Luigies (foto boven, links naast Timothy’s Way op de hekken) is al decennia als eigenaar op de kortebaan actief. Zo had hij in 1989 de vierjarige Costeau Boszorg in bezit, die won in Wognum en Medemblik en achter Chokey Treen de meest succesvolle kortebaner van dat jaar was. Mede dankzij de dadendrang van de jonge hengst sleepte Aad Pools zijn zevende kampioenschap op de kortebaan binnen. Tijdens de jaren die daarop volgden had Luigies paarden bij Jacques Geluk en Cees Imming. Zij stuurden de paarden van Luigies naar heel wat overwinningen.

Zo ook op 5 mei 1990. Nadat Adonis V in 1989 met Cees de Leeuw had gewonnen in Breezand nam Luigies de ruin tijdens de wintermaanden over en stalde hem bij Jacques Geluk. De nieuwe combinatie boekte meteen succes. Tijdens de opening van het seizoen in Assendelft waren alle ogen gericht op Chockey Treen en Costeau Boszorg -inmiddels niet meer in bezit van Luigies- maar het was Adonis V die er met de winst vandoor ging. De nieuwe aanwinst van Luigies schakelde tijdens de derde omloop Costeau Boszorg uit en profiteerde van het stilstaande nummer in de vierde omloop. Chokey Treen was zodanig vermoeid uit de strijd tegen Clark Buitenzorg gekomen, dat hij tijdens de finale geen partij was voor Adonis V.

Adonis V zette een kleine maand later ook zijn tweede start voor Luigies in winst om. In Hoogkarspel was hij, ondanks een na Assendelft opgelopen starthandicap die hem vanaf 310 meter deed starten, veruit de sterkste. Winnen zat er daarna niet in, maar in zijn zeventien starts die na zijn dubbelslag volgden, draafde Adonis V nog negen keer in de prijzen.

Koningskoppel

Zeventien jaar later sloeg Luigies nog eens toe op Bevrijdingsdag. Met Timothy’s Way, in training bij Cees Imming, won hij opnieuw in Assendelft. Bij toeval werd die middag een koningskoppel geboren. Oorspronkelijke rijder Lindsey Pegram startte die middag met de paarden uit haar eigen entrainement en omdat Cees Imming herstellende was van een hartoperatie nam Wim van der Mespel plaats achter de ruin met de kenmerkende witte bles. Een gouden zet, want het duo draafde onaangevochten naar de bloemen.

Timothy’s Way geeft zich helemaal op de Dorpsstraat in Assendelft. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Het bleef niet bij dat succes. Timothy’s Way en Van der Mespel dreven elkaar naar ongekende hoogten en wonnen samen in Nootdorp (2007), Warmond (2008), Medemblik (2008), ’t Zand (2008) en Amsterdam-Noord (2009). Met Zephir won Luigies zijn voorlopig laatste kortebaan. Volgen er in de toekomst nog meer?

(Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten, www.sassen-verstraaten.nl)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.