Terug in de tijd: 5 juni 2009

5 juni 2020 08:17

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 40 gaan we terug naar 5 juni 2009, Hattemerbroek. Hoe Neeroson optimaal profiteerde van een aangepast koersverloop.

Hattemerbroek organiseerde op 5 juni 2009 zowel een grasbaanmeeting als een kortebaan. De koers over driehonderd meter werd op asfalt afgewerkt, op de weg naast de grasbaan. Het evenement was geen lang leven beschoren. In 2011 werd het terrein volgebouwd en was Hattemerbroek zijn baan kwijt.

Omdat de kortebaan van Hattemerbroek slechts één keer werd verreden, is deze koers enigszins uit het collectieve geheugen verdwenen. Dat is jammer, want Neeroson won met een gedenkwaardige overmacht. De ruin van trainer Cees Hetteling profiteerde optimaal van de aangepaste omstandigheden, die het beste in de vos naar boven haalde.

De kortebaan van zestien deelnemers werd namelijk tussen de verschillende grasbaankoersen afgewerkt. Om het verloop te bespoedigen hanteerde de koers een ouderwets systeem. Wanneer de nummers één en twee hun eerste rit hadden afgewerkt, begonnen de nummers drie en vier aan hun eerste rit. Zij werden gevolgd door de nummers vijf en zes, enzovoort. Toen alle zestien deelnemers één rit hadden gelopen, begonnen de nummers één en twee aan hun tweede rit, daarna de nummers drie en vier, net zo lang tot er zich acht deelnemers hadden geplaatst voor de tweede omloop.

Ideaal

Voor Neeroson was deze manier van koersen ideaal, vond ook zijn pikeur John de Leeuw. “Normaal gesproken heeft hij niet zoveel zin om over de baan terug te keren naar de start. Nu hij achterom via het gras terug moest, wist hij niet dat hij direct weer moest starten. Hij bleef hierdoor de hele middag fris. Pas later op de middag kreeg hij door hoe het werkte. Ik heb hem toen aan de hand meegenomen naar het startvak. Vandaag hebben we de oude Neeroson weer gezien.”

Dat heeft de concurrentie geweten. Vol overtuiging vloog hij over zijn tegenstanders heen, die keer op keer geen schijn van kans maakten. Tarzan Weber, die enkele weken eerder nog had gewonnen in Wognum, was de eerste die er aan moest geloven. Daarna volgden de talentvolle debutanten Yff de Legume en Woody Boko. Tijdens de finale wachtte Apella Cane, de winnares van het klassement ‘Kortebaanpaard 2008’. De merrie van Aad Pools was echter geen partij voor de ontketende Neeroson, die zo zijn vijfde overwinning turfde.

Woody Boko (links) was tijdens de halve finale geen partij voor de ontketende Neeroson.

Achteraf bleek de zege in Hattemerbroek Neeroson’s laatste overwinning. Hij haalde nog de finales van Egmond aan den Hoef (2009), Beverwijk (2009), Warmond (2010) en Wognum (2011), maar een zege zat er niet meer in. In ’t Zand nam hij op 10 oktober 2011 tijdens zijn 78e start met een knappe vierde plaats afscheid van de kortebaan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.