Terug in de tijd: 5 juli 1997

5 juli 2020 08:23

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 70 gaan we terug naar 5 juli 1997, Warmond. Hoe Ilperfish S eindelijk een hele middag liet zien wat ze kon.

Stuart Diab (op de foto boven met Seredine Forest, 27 juli 1980 op Duindigt (Foto: archief NDR)) was halverwege de jaren ’90 met grote regelmaat actief op de kortebaan. Halverwege 1993 kreeg hij de beschikking over Grisbi Vitesse, een vierjarige merrie die eerder in al in actie was gekomen met Guus Knijnenburg. Tijdens de eerste koersen van 1994 draafden Grisbi Vitesse en Diab van de ene naar de andere prijs. Met overwinningen in Assendelft en Uitgeest en tweede plaatsen in Wognum en Venhuizen schoot de combinatie van start. Diab boekte later dat seizoen in Purmerend een mooie overwinning met Heidi Oldeson.

In 1997 nam Diab plaats achter Ilperfish S. De merrie met de wat eigenaardige naam (een combinatie van de fokker Wim van Schaik uit Den Ilp en vader Kingfish) had in 1995 gewonnen in Purmerend. De toen vierjarige merrie versloeg tijdens de finale Speedy Jace (Ruud Pools), die destijds onverslaanbaar leek. Na een vijfde plaats in Assendelft en een derde plaats in Hoogkarspel verscheen de combinatie op 5 juli 1997 zonder hoge verwachtingen aan de start in Warmond. Het deelnemersveld liep over van klasse. Jollification (Aad Pools), Kick Down (Ron Kuiper), Chapman (Marco Valentijn), Harvester D (Jacques Geluk), Ido Baldwin (Ruud Pools), Greet Buitenzorg (Ron Kuiper) en Jim Jam Rozz (Thomas de Ruiter) om maar wat namen te noemen.

Strekken

Qua snelheid kon Ilperfish S zich met deze klasbakken meten. De merrie had echter niet het vermogen snel te herstellen en verloor de strijd nog wel eens op conditie. In Warmond zat het de combinatie met Diab op de sulky niet tegen. Waar de favorieten het tegen elkaar moesten opnemen en elkaar tot het uiterste dwongen, rolde Ilperfish S lekker door de omlopen heen. Alleen tijdens de tweede omloop tegen Ibintulu (Eelke Kruis) moest ze even de benen strekken. Van alle eerder genoemde favorieten haalde alleen Jollification de vierde omloop. De merrie van Aad Pools vergooide haar kansen echter door galoppades, waardoor Ilperfish S de finale haalde. Daarin wachtte een nieuw talent van Hugo Langeweg, Illiad Boko. De combinatie met Ruud Pools op de sulky won de eerste finalerit nadat Ilperfish S bleef staan in het startvak, maar was daarna niet opgewassen tegen de pure snelheid van de merrie.

Voor de merrie was het haar laatste hoogtepunt op de kortebaan. Twee maanden later finishte ze als vierde in De Lier, waarna ze met stille trom verdween. Ook voor Stuart Diab was het zijn laatste overwinning op de kortebaan.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.