Terug in de tijd: 5 augustus 1959

5 augustus 2020 07:21

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 101 gaan we terug naar 5 augustus 1959, Santpoort. Hoe Nol Heskes eerste én tweede werd tijdens het NK.

Nol Heskes begon in 1946 als leerlingpikeur bij Jan Goedendorp en later bij Joop van den Berg. In 1947 won hij op Duindigt zijn eerste koers met Irene Hanover. In 1951 begon hij als zelfstandig trainer en vestigde zich op de drafbaan in Nootdorp. Daar verbleef hij maar liefst 48 jaar, totdat in 1999 het doek viel voor het drafcentrum.¹

Heskes (op de foto boven met Upie Scott P actief op Alkmaar, 1956) had tijdens de jaren ’50 met Partout een knappe kortebaner tot zijn beschikking. Een eerste overwinning boekten zij op 23 september 1952. In Schagen bleven ze Miss A met Jan Wagenaar sr. knap voor. Een week later legde Partout in Hillegom tijdens de finale zelfs O Marijke over de knie. In 1953 kwam Partout twaalf keer aan de start en draafde maar liefst elf keer in de prijzen. Hij won de kortebanen van Beverwijk, Heemskerk en Medemblik en finishte zes keer als tweede.

In de jaren die daarop volgden waren Partout en Heskes nog regelmatig deelnemer, maar een overwinning zat er in eerste instantie niet in. Met Surprise G had Heskes overigens wel een andere uitstekende sprinter tot zijn beschikking, die in 1955 en 1956 in totaal vijf kortebanen won, waaronder het Nederlands kampioenschap van 1955 in Hillegom. Heskes reed toen ook Partout naar de finale, maar opnieuw werd hij tweede; een plek die hij tijdens zijn loopbaan op de kortebaan maar liefst dertien keer bezette.

Verstandige keuze

Ondanks een starthandicap van twintig meter won Partout in 1957 in Heemskerk eindelijk na vier jaar weer een kortebaan. Met derde plaatsen in Lisse en ’t Zand leek hij helemaal terug, maar in 1958 kwam hij geen enkele keer op de kortebaan in actie. In 1959 maakte hij zijn rentree en won direct de eerste kortebaan van het seizoen in Appingedam.

Na een vierde plaats in Stompwijk verscheen Heskes op 5 augustus 1959 met Partout en Upie Scott P aan de start in Santpoort. Het werd voor Heskes een middag om nooit te vergeten. Hij reed zijn beide paarden naar de finale en dat tijdens de strijd om de nationale titel. In 1955 had hij dit kunstje zoals eerder beschreven ook al geflikt. Toen gaf hij Partout over aan Jan Wagenaar sr. en won de finale met Surprise G. In Santpoort gaf hij Partout weer uit handen, dit keer aan Guus Knijnenburg. Met een startvoordeel van vijftien meter leek Upie Scott P de strijd te gaan winnen, maar Partout liet zich niet nog een keer aan de kant zetten en won de finale met Knijnenburg op de sulky.

In Hillegom later dat jaar reed Heskes opnieuw deze paarden naar de finale en bleef deze keer wél achter Partout. Een verstandige keuze, want Partout won –naar later zou blijken- zijn laatste kortebaan. Partout kwam tussen 1952 en 1961 81 keer in actie op de kortebaan, won negen keer, draafde tweeëntwintig finales en liep in totaal 46 keer in de prijzen. Heskes won op 29 september 1971 in Schagen zijn zeventiende en laatste kortebaan. Hij overleed op 5 oktober 2005 en werd 75 jaar.

¹ = ‘Herinneringen aan Nol Heskes‘, www.archiefndr.nl

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.