Terug in de tijd: 4 september 2007

4 september 2020 09:34

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 131 gaan we terug naar 4 september 2007, Schagen. Hoe Panky Neyenrode liet zien ook te kunnen vechten.

(Foto boven: een gelukkige John de Leeuw tijdens de huldiging in Schagen met vader Jan, die hem rond de millenniumwisseling overhaalde om het weer eens op de kortebaan te proberen. Het resultaat mocht er zijn! (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Panky Neyenrode kwam in 2004 twee keer op de kortebaan in actie en wist zich beide keren te onderscheiden. Zowel in Nootdorp als in Hoorn haalde hij met Ruud Pools op de sulky de finale, maar beide keren was Naby Blue te sterk. Gek genoeg liet zijn achterban de kortebaan daarna links liggen en duurde het tot 2007 voordat hij zijn rentree maakte. Casper Veldink was op zoek naar een koerspaard voor zoon Peter die ook nog eens kon kortebanen en kocht op aanraden van Pools de toen negenjarige ruin. Hij stalde hem bij Cees Hetteling waarna John de Leeuw zijn vaste stuurman werd.

Zijn terugkeer werd onmiddellijk een succes. Na drie opeenvolgende derde plaatsen in Assendelft, Venhuizen en Amsterdam-Noord en twee vroege nederlagen in Egmond aan den Hoef en Zandvoort boekte Panky Neyenrode in IJmuiden zijn eerste overwinning. Twee dagen later was hij ook de sterkste in Voorschoten.

In Nootdorp versperde de latere winnaar Timothy’s Way tijdens de eerste omloop de weg naar succes, maar in Beverwijk sloeg de combinatie met John de Leeuw op de sulky voor de derde keer toe. Het maakte Panky Neyenrode tot de grote favoriet voor de kortebaan van Schagen, de thuiswedstrijd van trainer Cees Hetteling.

Panky Neyenrode (links) en Dream Way gaven elkaar in Schagen niets cadeau. Eigenaar Peter Veldink (midden) kijkt gespannen toe. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Favoriet of niet, Panky Neyenrode moest op 3 september 2007 vol aan de bak op de Nieuwstraat. Hij kreeg geen rit cadeau en moest elke omloop bergen werk verzetten. Dream Way bracht Panky Neyenrode tijdens de vierde omloop serieus aan het wankelen. De combinatie met Ruud Pools op de sulky leek tijdens de kamprit op weg naar de finale, tot een al dan niet onterechte witte vlag roet in het eten gooide. Pools was des duivels, maar Panky Neyenrode haalde de eindstrijd.

Straat voorsprong

Caretto As was de tweede finalist. De snelle pupil van Aad Pools moest tijdens de tweede halve finale vol aan de bak om tien meter goed te maken op de vierjarige Vien H. Dat lukte, maar tijdens de finale was de vijfjarige ruin niet meer in staat om Panky Neyenrode van repliek te kunnen dienen. Zo maakte Panky Neyenrode puur op vechtlust het kwartet vol.

Nadeel van deze overwinning was de onvermijdelijke starthandicap. Zelfs met vijf meter extra wist Panky Neyenrode zich te onderscheiden. Zo finishte hij als tweede tijdens het Nederlands kampioenschap in Purmerend en haalde hij ook in Roden de finale. Met een straat voorsprong legde hij beslag op de titel ‘Kortebaner van het Jaar’.

Na dit seizoen verkocht Veldink zijn pupil aan een groepje liefhebbers met onder andere zijn verzorger Jos Sinnige en Wouter de Reus. Helaas kon Panky Neyenrode op de kortebaan de verwachtingen niet waarmaken. In tien starts in 2008 haalde hij slechts één keer de tweede omloop en kwam zijn loopbaan abrupt tot een einde.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.