Terug in de tijd: 4 juni 2011

4 juni 2020 08:22

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 39 gaan we terug naar 4 juni 2011, Amsterdam-Noord. Hoe de finish voor Zephir net op tijd kwam.

De eerste meters na het vallen van de start zijn van levensbelang op de kortebaan. Het paard dat zich het snelst in gang weet te trekken, maakt doorgaans de grootste kans op de overwinning. Slow-starters en paarden met alleen een enorme longinhoud hebben niets te zoeken op de kortebaan. Het gaat om die eerste meters.

Wanneer het puur om die eerste meters gaat, was er de afgelopen tien jaar geen paard sneller dan Zephir. De hengst van trainer Cees Imming draaide op een schoteltje en spoot dan op hoge snelheid het startvak uit. Tegenstanders moesten van goeden huize komen om Zephir dan nog terug te halen.

De dan vierjarige hengst deed op 30 juli 2010 in Wateringen voor het eerst van zich spreken. Onder de hoede van Wim van der Mespel werd hij elke omloop beter en liet keer op keer zijn tegenstanders kansloos. De hengst had pech dat Van der Mespel die middag zijn beide deelnemers naar de finale loodste en voor Sir Kali -het paard dat tijdens de eindstrijd voor mocht draaien- koos. Daarna kreeg hij tijdens de seizoenafsluiting in ’t Zand bijna de op dat moment nog ongeslagen Le Dream op de knieën.

Finishlicht

De wintermaanden hadden Zephir nog sterker gemaakt. Hij begon het seizoen met een tweede plaats in Utrecht en reisde daarom als favoriet af naar de kortebaan van Amsterdam-Noord, welke werd verreden op 4 juni 2011. Aanvankelijk liep de koers zoals verwacht. Oppermachtig zette Zephir de ene na de andere tegenstander opzij en bereikte de finale. Daarin wachtte Zero Option Lane met Ruud Pools. Zephir mocht voordraaien en zo optimaal profiteren van zijn sterkste wapen: de eerste honderd meter.

Het ging echter een stuk moeizamer dan gedacht, erkende ook Wim van der Mespel. “Zephir was echt moe. Ik durfde tijdens de kamprit niet meer opzij te kijken, omdat ik wist dat die van Ruud er aan kwam. Het finishlicht gaf mij de bevestiging dat ik had gewonnen. Deze had overigens geen meter verder moeten staan, want dan waren we tweede geworden.”

De finish komt net op tijd voor Zephir (links). Wim van der Mespel heeft zijn blik al strak gericht op het finishlicht. (Foto: Nico Visser)

De zege op de Van der Pekstraat in onze hoofdstad was zijn eerste op de kortebaan. Bijna drie weken later won Zephir ook in Zwanenburg. De combinatie met Van der Mespel op de sulky draafde nog een hele rits aan ereplaatsen bij elkaar, maar winnen zat er niet meer in. Alleen met leerlingpikeur Denise Pennekamp reed hij nog één keer een ereronde, in 2013 in Helmond.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.