Terug in de tijd: 4 juli 1980

4 juli 2020 13:33

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 69 gaan we terug naar 4 juli 1980, Lelystad. Hoe Speedy Fortuna en Cees Imming de eerste kortebaan van Lelystad wonnen.

Nadat Rotterdam in 1979 een barrière slechtte door buiten het geëigende circuit van zestien kortebanen een koers te organiseren, volgde Lelystad in 1980. Onder andere Siem Hartman was één van de initiatiefnemers. De trainer had niet lang daarvoor een entrainement in Flevoland geopend en zag de kortebaan als mooie promotie voor de drafsport in de jongste provincie van Nederland.

De Stichting Draf- en Rensport Lelystad en Omstreken werkte zijn idee uit, maar had weinig geluk tijdens de eerste editie op 4 juli 1980. Het weer was verre van ideaal en ook het aanvangstijdstip van 16.30 uur was wellicht niet handig gekozen. Er kwam dus, ondanks de ruime hoeveelheid reclame dat voor het evenement was gemaakt, bar weinig publiek opdagen. Insiders spraken van slechts dertien betalende bezoekers. Met een omzet van fl. 7.489,00 lijkt dat aantal overdreven, maar druk was het zeker niet langs de baan.

Genoegen

Speedy Fortuna won de kortebaan in Lelystad. De pupil van trainer Cees Imming maakte haar debuut en had aanvankelijk wat moeite met deze -voor haar- nieuwe discipline. De vierjarige merrie had zowel tijdens de eerste als de tweede omloop een kamprit nodig om verder te bekeren. Pas vanaf de derde omloop had Imming zijn troef zoals hij haar wilde hebben. Overtax (Huib van den Heuvel) werd in twee ritten verslagen, evenals Pokerface met thuisrijder Siem Hartman op de sulky. Tijdens de finale kwam Refin Buitenzorg (Aad Pools), ondanks het gunstige nummer drie in de vierde omloop (bijloten werd pas zestien jaar later ingevoerd) er totaal niet aan te pas en moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats.

Cees Imming wordt gehuldigd na zijn overwinning met Speedy Fortuna door burgemeester Hans Gruyters, een enthousiast liefhebber van de kortebaan.

Een week later was Speedy Fortuna ook de sterkste in Scheveningen. Ze liep aardig door de omlopen heen en ontmoette pas tijdens de finale een tegenstander van formaat. Dat was Prins Hazelaar met Wim Velis. De finale kreeg een vervelende ontknoping. Nadat beide paarden een rit hadden gewonnen, maakten de deelnemers zich op voor de kamprit. Prins Hazelaar maakte in eerste instantie wat mispassen, maar was ruim op tijd in de gewenste draf. De keurmeester op het middenstek, een keurmeester net na de start was toen nog niet in gebruik, zag alleen de galoppade en schakelde de pupil van Velis uit. Velis was des duivels en kondigde aan nooit meer op de kortebaan te willen starten. Uiteindelijk kwam hij weer bij zinnen en kreeg later dat jaar met een overwinning in Beverwijk loon naar werken.

Hoewel Speedy Fortuna haar eerste twee kortebanen soepel won, kwam ze daarna nog slechts enkele keren -zonder succes- in actie op de kortebaan. Lelystad organiseerde uiteindelijk dertien kortebanen, met Fieke Uiterdijk en Wim Swart in 1992 als laatste winnaars.

(Foto’s: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.