Terug in de tijd: 4 augustus 1998

4 augustus 2020 07:40

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 100 gaan we terug naar 4 augustus 1998, Nootdorp. Hoe Jan van Dooyeweerd jr. nu eens zelf de ereronde reed.

Tijdens de jaren ’90 sprak het entrainement Van Dooyeweerd een hartig woordje mee op de kortebaan. Jan van Dooyeweerd jr. stoomde de paarden klaar voor het sprintwerk, Huib van den Heuvel maakte het karwei af op de baan. Deze manier van samenwerken leverde verschillende winnaars op, zoals Evita Jorishof, In The Beginning en Illowa Diamond.

Van Dooyeweerd zelf zagen we zelden tot nooit in actie op de kortebaan, maar dat veranderde in 1998. Koos Minck stalde tal van kortebaners bij de trainer uit Zwaanshoek, waardoor Van Dooyeweerd simpelweg gedwongen werd om deel te nemen. Van den Heuvel kon immers maar twee paarden per kortebaan rijden, dus wanneer Van Dooyeweerd drie of meer paarden inschreef moest hij aan de bak.

Het kortebanen ging hem niet slecht af. Zo haalde hij met Goldbeater de finale van Amsterdam-Noord, werd derde met Sebarina in Warmond en finishte als vierde met de debuterende Josie Speed in Voorschoten. Toch bleef hij bescheiden en gaf zijn plek achter kansrijke paarden graag over aan Van den Heuvel.

De kansen van Jade Groenhof waren op 4 augustus 1998 moeilijk in te schatten. De merrie maakte op de drafbaan van Nootdorp haar debuut op de kortebaan en moest zoals alle beginnelingen worden afgewacht. De merrie verkeerde echter al maanden in een blakende vorm. Vooral in het monté-genre scoorde ze aan de lopende band, getuige tien overwinningen in Wolvega tussen 16 augustus 1997 en 11 juli 1998. Monté-paarden blinken vaak uit op de kortebaan en andersom, dus het was geen wonder dat Van Dooyeweerd de merrie eens wilde proberen.

Vervroegde ereronde

Het bleek een schot in de roos. Jade Groenhof voelde zich als een vis in het water en schakelde de ene na de andere tegenstander uit. Eerst moest V.G. Grundy’s (Bert Post) er aan geloven en daarna de beide paarden van Rob de Vlieger, Kora Buitenzorg en Iron Buitenzorg. Tijdens de halve finale wachtte het paard in vorm, Tuckittua met Ruud Pools. De vos was een week eerder nog de sterkste geweest in Voorschoten, maar had in Nootdorp niets in de melk te brokkelen tegen de ontketende Jade Groenhof, die zo tijdens haar debuut direct de finale haalde.

De finale werd een strijd tussen Jade Groenhof en Keegan Boko, de tweede deelnemer van Ruud Pools. Opnieuw had Pools helemaal niets in te brengen en tijdens een alles-of-niets-poging tijdens de tweede finalerit ging Keegan Boko te vroeg van start. Jade Groenhof kon aan een vervroegde ereronde beginnen en Jan van Dooyeweerd jr. won zijn eerste kortebaan.

Waar Van Dooyeweerd jr. normaal gesproken zijn plek zou hebben afgestaan aan Van den Heuvel, bleef hij de weken na Nootdorp actief achter Jade Groenhof. De merrie won niet meer, maar draafde wel elke kortebaan waar ze aan de start verscheen in het prijzengeld. Na 1998 nam ze afscheid van de drafsport en ging de fokkerij in. Zo was ze de moeder van Giovanni, die in 2011 vice-kampioen van Nederland werd en won in Lisse. Voor Van Dooyeweerd jr. bleef het vooralsnog bij deze overwinning. Als trainer bleven de successen zich opstapelen, maar als pikeur laat hij de kortebaan links liggen. Boekt hij ooit nog eens een tweede kortebaanoverwinning?

(Foto boven: Huybers Paardensport Fotografie)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.