Terug in de tijd: 31 juli 2009

31 juli 2020 07:45

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 96 gaan we terug naar 31 juli 2009, Wateringen. Hoe Walkover liet zien het nog steeds te kunnen.

Walkover verbeterde spectaculair tijdens de wintermaanden van 2008 en 2009. Tijdens het seizoen van 2008 liet hij zo nu en dan zien uitstekend te kunnen sprinten, maar te vaak gooide hij zijn kansen te grabbel door galoppades. De vierjarige ruin kwam in twaalf starst slechts tot één finaleplaats, in Noordwijk. Te weinig voor een paard dat enorm kon uithalen en dan niet te achterhalen was.

De pupil van eigenaar Kas Timmer verhuisde naar het entrainement van Caroline Aalbers en daar kwam Walkover tot rust. Dat –en de combinatie met het rustige karakter van John Dekker- had een meer dan positieve uitwerking op zijn prestaties. Tijdens zijn eerste start in 2009 verloor hij ongelukkig de finale van Wognum tegen stalgenoot Tarzan Weber en in Amsterdam-Noord finishte hij als vijfde. Daarna begon Walkover aan een schitterende reeks. Met een imponerende overmacht won hij in Sassenheim, om daar enkele weken later in Warmond een soepele zege aan toe te voegen. In Zandvoort maakte hij de hattrick compleet door opnieuw te zegevieren. Met drie opeenvolgende overwinningen begon Walkover dan ook als groot favoriet aan de kortebaan van Voorschoten. De ruin was echter niet in zijn sas en liet zich tijdens de tweede omloop al vroeg uitschakelen.

Incident

Met de vroege uitschakeling op de Van Beethovenlaan van drie dagen eerder nog in het achterhoofd stond Walkover op 31 juli 2009 aan de start in Wateringen. Trainster Caroline Aalbers had haar troef voor de zekerheid laten nakijken door een dierenarts, maar deze kon geen hiaten constateren. Walkover moest maar laten zien dat de snelle eliminatie in Voorschoten een incident was geweest. En dat deed hij. Vanaf de tweede omloop kreeg hij met Volann d’Orange (Richard Slijfer), Tarzan Weber (John Dekker/Manon Pools) en Willie Luciano (Ruud Pools) alleen maar voormalig kortebaanwinnaars voor zijn kiezen, maar Walkover gaf geen krimp. Tijdens de finale vloog de vierjarige Ygor Victory (Lindsey Pegram) van start, maar Walkover maakte het verschil in een oogwenk goed en boekte zijn vierde overwinning.

Nadeel van deze zege was dat Walkover tegen een starthandicap aanliep. Dat was te veel voor de toen vijfjarige ruin. Alleen in Purmerend wist hij zich nog te klasseren met een vijfde plaats. Zonde, want hierdoor ging de titel van ‘Kortebaner van het Jaar’ niet naar Walkover, maar naar Willie Luciano. De vijfjarige merrie won dat seizoen geen enkele kortebaan, maar draafde wel tien keer in de punten. Het was genoeg om Walkover in het klassement met twee punten voor te blijven.

In 2010 en 2011 liet Walkover zien ook vanaf 305 meter te kunnen scoren. Hij was weliswaar soms wat wispelturig, maar wanneer hij zijn dag had, vloog hij zijn tegenstanders voorbij. Zo won hij in 2010 in Assendelft en IJmuiden en haalde hij in 2011 opnieuw de finale van Assendelft, welke hij verloor van een ontketende Viva’s Limburgia. Halverwege het seizoen besloot Aalbers met hem te stoppen; Walkover had zich meer dan bewezen.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.