Terug in de tijd: 31 augustus 2017

31 augustus 2020 09:26

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 127 gaan we terug naar 31 augustus 2017, Middenbeemster. Hoe Djimmy Schneider zelf kon ervaren hoe het was om te winnen met Dutch Buitenzorg.

In 2014 maakte Djimmy Schneider voor het eerst kennis met de drafsport en was meteen verkocht. Hij besloot direct zijn papieren te halen om zelf te kunnen deelnemen; eerst als amateurrijder en daarna als leerlingpikeur. Samen met zijn opa Giel Schneider, die vroeger al dravers in zijn bezit had gehad, schafte hij enkele dravers aan, waaronder Dutch Buitenzorg. Deze stalde hij 2016 bij Frans en Andries van der Blonk, die de ruin wilden proberen op de kortebaan.

Dat was in eerste instantie geen succes. Tijdens zijn eerste drie starts kwam Dutch Buitenzorg geen enkele keer door de eerste omloop heen en had hij de grootste moeite om in draf te blijven. Zonder verwachtingen verscheen hij aan de start in Nootdorp, waar werd gestreden om de Nederlandse titel. Daar geschiedde een klein wonder. Geholpen door een startvoorgift van vijf meter en een kleine aanpassing aan zijn beslag promoveerde Dutch Buitenzorg met Andries van der Blonk op de sulky van een tobbende deelnemer tot de nieuwe kampioen van Nederland. Twee dagen later bleek deze overwinning geen incident en won hij ook bijzonder sterk in Beverwijk.

Wasdom

In 2017 kwam hij pas echt tot volle wasdom. Tijdens zijn eerste negen starts liep hij acht keer in de prijzen met een overwinning in Assendelft en finaleplaatsen in Wognum, Stompwijk en Nootdorp als hoogtepunten. Na een derde plaats in Beverwijk overschreed hij de winsomgrens en mocht Schneider het als leerlingpikeur zelf proberen. Dat viel niet mee. In Bemmel startte de ruin als één van de favorieten, maar werd al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. Danny Brouwer pakte met Every’s wish na het vallen van de start een zodanig grote voorsprong, dat er voor de regerend kampioen van Nederland geen eer meer aan te behalen was.

Schneider bleek een snelle leerling. Hij bestudeerde de beelden van de koers over de Teselaar aandachtig en was vast besloten het op 31 augustus 2017 in Middenbeemster beter te doen. Hij zou zich niet meer de kaas van het brood laten eten in het startvak en koos een punt waar hij elke rit ging draaien; of de concurrentie nu wilde of niet.

Eén van de snelste ritten van het seizoen 2017. Dutch Buitenzorg (links) weet de aanstormende Southwind Raptor maar net voor te blijven.

Het wierp direct zijn vruchten af. Tijdens de tweede omloop moest de combinatie het opnemen tegen Southwind Raptor, de zwaarst denkbare tegenstander die middag. Met minimaal verschil won Dutch Buitenzorg de eerste rit, waarna de Amerikaan van Bert de Boer de tweede rit won. Tijdens de kamprit ging Southwind Raptor snel van de benen, waarna Dutch Buitenzorg door een stilstaand nummer de halve finale bereikte.

Na een overwinning op Doc Holiday bereikte Dutch Buitenzorg de finale, waarin Every’s wish –zijn kwelgeest in Bemmel- wachtte. De merrie had met het nodige geluk de eindstrijd bereikt. Na een nederlaag in de derde omloop werd ze bijgeloot en profiteerde daarna van een misser van een jury, die de debuterende Viperio (Lindsey Pegram) veel te snel uitschakelden. Schneider liet zich niet een tweede keer door Danny Brouwer in de luren leggen en stuurde zijn Dutch Buitenzorg naar een dik verdiende overwinning.

Bekijk hier de samenvatting van Middenbeemster, 2017

Geschiedenis

Het was het begin van een geweldige nazomer. Ondanks een snelle uitschakeling in Heemskerk, Schneider liet zich door Wim van der Mespel in de maling nemen in het startvak en ging te vroeg van start, pakte hij ijzersterk de bloemen in een kletsnat Purmerend. In Medemblik schreef Dutch Buitenzorg geschiedenis door voor de tweede keer op rij kampioen van Nederland te worden. Daarmee werd hij de opvolger van Ronny Zora, die in 1957 en 1958 kampioen van Nederland was geworden.

Ondanks de starthandicap die Dutch Buitenzorg opliep, bleef hij presteren. Zo won in 2018 de kortebanen van IJmuiden (met Rick Wester op de sulky) en De Lier. Een blessure gooide echter roet in het eten. Het duurde bijna een jaar voordat hij weer op niveau was. Pas tijdens de laatste kortebaan van 2019 in ’t Zand etaleerde hij weer zijn waanzinnige klasse door onaangevochten naar de zege te draven. Het kan niet anders dat Schneider de komende jaren nog veel plezier aan dit sprintkanon gaat beleven.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.