Terug in de tijd: 30 september 1948

30 september 2020 08:37

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 157 gaan we terug naar 30 september 1948, Lisse. Hoe Miss A met een overwinning aan een zeer succesvolle loopbaan begon.

(Foto boven: Miss A met Jan Wagenaar sr. op de sulky naar een overwinning op Duindigt op 10 oktober 1948. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

De driejarige Miss A was op 30 september 1948 één van de maar liefst 35 deelnemers aan de kortebaan van Lisse. Met onder andere Allouez, Dutch Hanover, Limbus, Ju Ju, Jay Mc Gregor en Abdullah Scott –de zes meest succesvolle paarden van dat seizoen- aan de start had de organisatie een deelnemersveld om van te watertanden. Met zoveel verschillende toppers aan de start leken de kansen op succes van de nieuwste aanwinst van Jan Wagenaar sr. nihil.

Miss A overleefde echter de grote schifting van de eerste twee omlopen, waarin bijvoorbeeld Allouez, Abdullah Scott en Dutch Hanover afvielen. Tijdens de derde omloop rekende Miss A zelf af met Ju Ju om vervolgens ook Klazina Axkit en Johanna M achter zich te laten. Winnen tijdens je debuut met zo’n sterk deelnemersveld; een niet geringe prestatie.

Het bleek een voorbode van een weergaloze loopbaan op de kortebaan. In 1949 kwam ze tien keer aan de start en draafde acht keer in de prijzen. Ze won in Stompwijk, Warmond, Middenmeer en prolongeerde haar titel in Lisse. Achter Dutch Hanover en Laetare A was ze de meest winnende sprinter van het jaar. In 1950 ging het met elf klasseringen in dertien starts zelfs nog beter. Ze won dat seizoen in Scheveningen, Santpoort, Beverwijk, Warmond en Purmerend.

Verkopen

Inmiddels stond Miss A op een starthandicap van vijftien meter en was de maximale handicap van twintig meter in zicht. Het deed Wagenaar besluiten om de merrie te verkopen aan Jan van Leeuwen. Miss A had met Wagenaar geweldig gepresteerd, maar Van Leeuwen bracht pas echt het beste in haar boven. In 1951 domineerde ze het seizoen van het begin tot het einde en slokte ze bijna een derde (!) van het totale prijzengeld op.

Miss A met Jan van Leeuwen in actie op Mereveld, 1951. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

Na haar eerste zege van het seizoen in Stompwijk kreeg ze te kampen met nog eens vijf meter extra handicap, maar dat kon haar niet deren. Ze won nog eens acht keer, in Beverwijk, Noordwijk, Warmond, Purmerend, Medemblik, Middenmeer, Schagen en Zutphen. Twee tweede plaatsen brachten haar totaal aantal finaleplaatsen dat jaar op elf, met dat seizoen 21 kortebanen op de kalender.

Vanaf 1952 ging het moeizamer. Ze won in Noordwijk en finishte maar liefst vijf keer als tweede. Na een derde plaats in Santpoort in 1953 zwaaide ze af. In totaal won Miss A twintig kortebanen. Een aantal waarmee ze na Allouez en O Marijke de meeste winnende kortebaner allertijden is.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.