Terug in de tijd: 30 mei 2014

30 mei 2020 09:05

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 35 gaan we terug naar 30 mei 2014, Wognum. Hoe John de Leeuw won zonder te winnen.

Op één of andere manier leek het alsof Prince of Moor en John de Leeuw elkaar niet lagen. De één had meer dan genoeg snelheid en de ander was (en is nog steeds) een toppikeur, maar samen wisten ze niet te scoren op de kortebaan. In 2012 ging De Leeuw zeven keer met Prince of Moor op stap, maar finishte het duo -verschillende keren zelfs met een startontheffing van vijf meter- één keer als vijfde. Nadat Manon Pools in 2013 de kortebaan van Venhuizen met hem won leek het lek boven, maar daarna klikte het opnieuw niet met De Leeuw en de pupil van trainer Hans Bot. Alleen in ’t Zand werd de finale gehaald, welke verloren ging tegen Classic Groenhof.

Op 30 mei 2014 in Wognum had De Leeuw pech met de loting van de tweede omloop. Zijn paarden Selim en Prince of Moor troffen elkaar en De Leeuw moest een keuze maken. Het verbaasde dus niet dat De Leeuw voor debutant Selim koos en Prince of Moor links liet liggen. Wim van der Mespel werd als invaller ingeschakeld. Een misrekening. Van der Mespel kon juist uitstekend overweg met de ruin en schakelde Selim en De Leeuw simpel uit. Ook in de daaropvolgende omlopen was de gelegenheidscombinatie telkens met overmacht de sterkste en pakte subliem de overwinning.

Bekijk hier de samenvatting van Wognum 2014

Een gelukje dus voor Van der Mespel, die al tijdens de eerste omloop met zijn beide paarden was uitgeschakeld en op het punt stond om zich om te gaan kleden. “Het is overwinning met een kanttekening”, legde de kortebaankampioen van 2011 na afloop uit. “Hoewel John de eerste omloop met hem reed, voelt het wel als mijn overwinning. Het is een fijn paard dat snel kan starten. Hij beulde elke keer het startvak uit en pakte daar eigenlijk al de winst. Ik heb hem onderweg amper hoeven vragen. Ik denk dat we zelfs nog harder konden.”

De Leeuw was na afloop niet teleurgesteld. “Ik ben vooral blij voor de mannen van Stal de Groningers. Toen mijn paarden tegen elkaar lootte, wist ik niet wat te kiezen. Omdat ze allebei een doorslag kregen richting de tweede omloop kon ik niet bepalen welke in een betere vorm stak. Er waren verwachtingen van Selim. Dat hij zowel van Stal de Groningers als Jan Offenberg is, was voor mij doorslaggevend. Achteraf sportief gezien een verkeurde keuze, maar ik ben blij dat Prince of Moor het alsnog afmaakte.”

Uiteindelijk kwam het toch goed met John de Leeuw en Prince of Moor. In Bemmel finishte het duo als tweede. In Egmond aan den Hoef (2015) boekten ze eindelijk samen een overwinning, gevolgd door opnieuw een tweede plaats (Stompwijk) en een derde plaats in Nootdorp.

(Foto: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.