Terug in de tijd: 30 juni 1980

30 juni 2020 07:40

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 65 gaan we terug naar 30 juni 1980, Zandvoort. Hoe de Winscore zijn entree maakte op de kortebaan.

Maandag 30 juni 1980 is voor de kortebaan een bijzondere dag. Op deze dag werd er gekoerst in Zandvoort -Ricky First en Aad Pools wonnen voor Remembrance en Huib van den Heuvel- en maakte de kortebaan voor het eerst kennis met het spel Winscore. Speciaal voor het veertigjarig jubileum van de Winscore kropen de Appers weer achter hun mobiele telefoons en haalden samen herinneringen op.

Benjamin: Gefeliciteerd met de Winscore! Spelen jullie het elke kortebaan?

Ruud: Ik speel altijd Winscore. Zeker de afgelopen jaren, waarin vaak de favorieten de overwinningen opeisten, is de Winscore het enige spel waarbij nog wat te verdienen valt. Ik ga altijd voor het grote geld. Daar heb je dus verrassingen voor nodig en die kans is het grootste in de Winscore.

Benjamin: Ik vind het maar een frustrerend spelletje. Dat komt voornamelijk door mijn eigenwijsheid door slechts één formulier in te vullen zonder combinaties. Halverwege de jaren ’90 vulde ik ooit in Beverwijk de Winscore van de 1e en 2e omloop alleen in mijn programma in en had ze beide goed. Niet dat die Winscore een enorme uitbetaling opleverde, maar toch. Een week later speelde ik in Noordwijk voor het echie en had de eerste tien ritten goed. Daar zaten een paar flinke verrassingen tussen, maar ik had goed gekozen. Ik rekende me al rijk, want die laatste twee ritten waren zekerheidjes. Je raadt het al, twee fout in de laatste twee ritten. Ik ben daar nooit meer overheen gekomen, een jeugdtrauma….

Ruud: Sterkte Ben!

Mathieu: De Winscore is ook niet zo mijn spelletje. Je moet of veel formulieren invullen of hopen op een wonder. Voor mij als kleine speler is dat geen optie. Ik heb hem vast een keer geraden, maar kan het mij niet eens herinneren. Ik weet wel dat ik een keer in De Lier alles goed had, tot de laatste rit. Dat was een zekerheidje. Gleed dat paard uit bij de start en werd teruggetrokken. Toen heb ik het heel lang niet gespeeld. Ik herinner mij wel dat mijn voormalige vriendinnetje een mooie klapper had in Stompwijk door Kim Westerzij in te vullen in plaats van Mr Postman. Dat zou nooit in mij zijn opgekomen. Ook was er een vriend die Whendeladysmiles invulde in Voorschoten tegen Volann d’Orange. Ik had het formuliertje ingeleverd naar aanleiding van zijn Sms-bericht. Toen hij even later aankwam, kon hij ruim 400 Euro ophalen.

Leon: Ik vind Winscore een mooi spel! Natuurlijk speel ik ook winnend en plaats, maar met Winscore heb je tijdens de 1e en 2e omloop elke rit spanning. Ik snap dat wanneer je de eerste paar ritten fout hebt de spanning er wel af is. Ik speel meestal meerdere briefjes met een paar ritten omgezet. Juist voor de kleinere speler is er de inzet van 2 Euro. Elke rit spanning, leuk!

Ruud: Dit is mijn topper, Lisse 2017. Het bonnetje begint al langzaam te verbleken. Ik had zelfs één fout. Er waren vier grote verrassingen, waarvan ik drie ritten dubbel had gespeeld. Het is altijd de kunst om de verrassingen er uit te pikken. Dat lukt uiteraard niet altijd. Maar deze maakte in één klap mijn hele seizoen goed. Beetje jammer van de ruim 700 euro aan kansspelbelasting die werd ingehouden…

Benjamin: Jeetje Ruud, dat zijn serieuze bedragen!

Ruud: Dit waren mijn toppers van vorig jaar. Volgens mij is september een succes-maand voor de Winscore! Helaas dit jaar geen Winscore, of toch wel.. Per 1 september! Direct de goede maand!

Mathieu: Dan kopieer ik voortaan jouw formulieren…

Ruud: Ik denk nog regelmatig terug aan het invullen van al die aparte formulieren. Ik switch altijd drie of vier ritten. In dat laatste geval moest ik zestien formulieren invullen. Dan moest je echt goed opletten, een hele administratie. Tegenwoordig kan alles op één formulier, wel zo gemakkelijk! Dan kun je je ten minste concentreren op de ritten zelf in plaats van de administratie. Toch vond ik dat stempelen bij de Winscore-kassa ook wat hebben…

Benjamin: Weet je dat we tot 2014 hebben staan rotzooien met al die aparte briefjes? Ik keek altijd met bewondering naar die mannen die talloze formulieren één voor één stonden in te vullen. Je zal maar ergens een foutje hebben gemaakt en niet weten welk formulier… En hoe moet dat zijn geweest in de wagens van de totalisator? Al die formulieren controleren op het aantal fouten, pittig karweitje moet dat zijn geweest. Dat het nu heel gemakkelijk digitaal kan, maakt het spel wel aantrekkelijker.

Ruud: Ik ben minder blij met het Winscore-snelspel. Vanuit de totalisator snap ik het helemaal, want het zorgt voor meer omzet. Mensen met minder voorkennis zijn daardoor eerder geneigd voor een paar Euro ook een Winscore-gokje te wagen. Mijn gevoel zegt dat daardoor de uitbetalingen lager zijn, omdat meer mensen de Winscore goed hebben.

Leon: Hoge uitbetalingen vallen vaak bij het lokale publiek omdat ze maar wat aanvinken. Of iemand speelt alleen maar alle even-nummers. Je hebt op de kortebaan ook echte Winscore-spelers. Die switchen vijf of zes ritten.

Benjamin: Dus hoe minder kennis van zaken, des te hoger de uitbetaling?

Leon: Als ervaren bezoeker ga je toch snel voor de favoriet van de rit, maar juist als zij niet winnen, krijg je die hoge uitbetalingen.

Ruud: Ik weet dat een vroegere pastoor van Stompwijk ooit meer dan duizend gulden won met de Winscore. Zomaar wat ingevuld… met behulp van de hand van God?

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.