Terug in de tijd: 30 augustus 1991

30 augustus 2020 08:18

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 126 gaan we terug naar 30 augustus 1991, Hoorn. Hoe Desperado de eer van de familie De Vlieger met succes verdedigde.

(Foto boven: Rob de Vlieger met Maestro Vica na hun overwinning in Venhuizen, 2005 (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

De basis van Stal De Vlieger werd gelegd door Dirk (eigenlijk Theodorus Cornelis) de Vlieger (1866-1950). Hij begon in 1892 voor zichzelf op een grote boerderij in Nieuw-Vennep. Dirk boekte vele successen op de lange- en de kortebaan. Zo kreeg hij de bijnaam ‘Koning van Houtrust’ en was hij 1909 met Present de eerste winnaar van de kortebaan in Stompwijk.

Jan (1898) en Arie (1895) de Vlieger waren twee zonen van Dirk en werden al op jonge leeftijd gegrepen door het drafsportvirus. Ook Dirk’s dochter Martha was regelmatig actief op de langebaan. Jan groeide dankzij Allouez uit tot een zeer succesvol pikeur en trainer. Arie begon een eigen bedrijf op de Spieringweg in Zwaanshoek. Hij reed zijn paarden veel uit langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer, tot op 31 januari 1936 het noodlot toesloeg. Het paard Zijne Excellentie schrok van een passerende vrachtwagen en belandde met kar en pikeur in de Ringvaart. Arie raakte zodanig verstrikt in kar en tuig dat hij verdronk.

Arie de Vlieger, Rob’s opa, in 1928 actief met Sandor op Duindigt. (Foto: archief NDR (www.archiefndr.nl))

De pas veertigjarige Arie liet een hoogzwangere vrouw en vier kinderen achter, waarvan Dick met acht jaar de oudste was. Zijn weduwe zette nog enkele jaren de fokkerij voort, maar nadat ze hertrouwde met een akkerbouwer deed ze de dravers van de hand en veranderde het entrainement in akkerland.

Achtergrond

Bijna een halve eeuw later zette Rob de Vlieger, zoon van Dick, zijn eerste stappen in de drafsport. Op dezelfde plek waar zijn opa Arie ooit had gehuisd langs de Spieringweg in Zwaanshoek stampte hij een entrainement uit de grond. Met de door zijn vader gefokte Zappa Flight won hij zijn eerste koers op de langebaan.

Met zo’n achtergrond kon het haast niet anders dat Rob zijn geluk ook ging beproeven op de kortebaan. Het succes liet niet lang op zich wachten. Tijdens zijn derde kortebaan sloeg hij met Desperado toe in Zandvoort. De vijfjarige ruin was tijdens zijn debuut in Lelystad als vijfde gefinisht en verloor tijdens de derde omloop van de latere Nederlands kampioene Danielle Guapa (Jan Wagenaar). Het was de start van een schitterende zegereeks. Na Zandvoort won de combinatie ook in Santpoort en De Lier.

De entree van Entrainement Rob de Vlieger, op de plek waar ooit zijn opa Arie ook zijn eigen bedrijf had. (Foto: Ruud de Groot)

Die successen hadden ook een keerzijde. Voor de kortebaan van Hoorn werd Desperado opgescheept met een starthandicap en startte voortaan vanaf 285 of 310 meter. Dat deden zijn kansen voor de kortebaan van Hoorn op 30 augustus 1991 aanzienlijk slinken. De pupil van trainer Rob de Vlieger stak echter in zo’n geweldige vorm dat zelfs de vijf extra hem niet konden deren. Desperado bereikte zonder kleerscheuren de halve finale waarin hij na adembenemende ritten afrekende met Danielle Guapa.

In de finale wachtte Arjen Steenwijk met Huib van den Heuvel. De debuterende pupil van trainer Jan van Dooyeweerd sr. had tijdens de eerste omloop voor een dijk van een verrassing gezorgd door favoriet Country D (Manus Bouwhuis) te verslaan. Het zette de Winscore op zijn kop. Het bleef echter niet bij deze ene verrassing. Het ging zelfs zo ver dat een Winscore-formulier met drie (!) fouten een uitbetaling opleverde. Met 157 tegen één niet eens de minste.

Kortebaanaspiraties

Ondanks de zware ritten eerder die middag versloeg Desperado ogenschijnlijk zonder moeite zijn tegenstander Arjen Steenwijk en turfde zo zijn vierde zege op rij. In Hillegom ging hij vervolgens op jacht naar zege nummer vijf op rij, een reeks die zelfs paarden als O Marijke en Allouez nooit eerder hadden neergezet. Helaas voor De Vlieger lag Expo Buitenzorg, de latere nummer twee van de middag, tijdens de eerste omloop dwars. Zege nummer vijf volgde vervolgens in Lisse, waarmee Desperado de winst in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’ definitief veilig stelde.

Een jaar later kwam Desperado nog zes keer aan de start. Na een derde plaats in Assendelft en een vierde plaats in Venhuizen finishte hij als tweede in Stompwijk. Het was de laatste uitschieter van Desperado op de kortebaan, maar voor De Vlieger betekende dat niet het einde van zijn sprintloopbaan. In 1993 bracht hij Enjoy Buitenzorg in de baan, die dat seizoen vier kortebanen won. Tussen 1999 en 2006 kende hij veel succes met Nandoe Enzelens, die maar liefst 24 kortebaanfinales haalde. Maestro Vica (2004-2006), Utah Alki (2006-2007), Wala Alki (2008-2010) en Ulliano Way (2006-2010) bezorgden De Vlieger als trainer en pikeur nog vele successen. De laatste jaren boekt De Vlieger slechts incidentele succesjes op de kortebaan. Is hij zijn interesse in het sprintwerk verloren? Met zo’n familie kan dat onmogelijk het geval zijn.

(Tekst: met dank aan www.archiefndr.nl)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.