Terug in de tijd: 30 april 2005

30 april 2020 09:36

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 7 gaan we terug naar 30 april 2005, Assendelft. Hoe Navy Blue de thuiswedstrijd van zijn pikeur, trainer en eigenarengroep won.

Navy Blue liet zich voor het eerst zien tijdens de tweede helft van 2003. De pupil van trainer Andries van der Blonk (foto boven) en eigenaar Henk Schavemaker pakte ereprijzen in Heemskerk en Purmerend en won de troostfinales van Lisse en ’t Zand. Desondanks wilde het in eerste instantie niet lukken in 2004. Van der Blonk kreeg het niet voor elkaar om de ruin door te laten groeien naar een hoger niveau, ondanks dat hij met Diamond Way de perfecte vader had. De lijst met kortebaanwinnende afstammelingen van Diamond Way is immers langer dan menig boodschappenlijstje.

Tot die ene gedenkwaardige middag in Nootdorp. Met pijn en moeite bereikte Navy Blue -inmiddels in eigendom van Stal Assendelft- de tweede omloop waar totalisatorfavoriet Deliberate Dust wachtte. Van der Blonk besloot de ruin een ander bitje te geven en stuurde hem de baan in met een kinset. Dat bleek het ontbrekende puzzelstukje, want vanaf dat moment veranderde Navy Blue in een geoliede drafmachine. Op de Poort verpulverde hij de concurrentie en twee dagen later sloeg hij ook in Santpoort ongenadig hard toe. Na een overwinning in Hoorn haalde hij ook de finales van Purmerend en Enkhuizen, waarna hij het seizoen achter Nandoe Enzelens en German Diabolo afsloot op een knappe derde plek in het klassement ‘Kortebaner van het Jaar’.

Koninginnedag

Het is dan ook geen verrassing dat Navy Blue als grote favoriet start voor zijn thuiswedstrijd in Assendelft op 30 april 2005. Wanneer hij tijdens de eerste omloop in een onstuimige galop springt, houdt het publiek zijn adem in, maar gelukkig weet Navy Blue na een kamprit de tweede omloop te bereiken. Vanaf dat moment loopt het gesmeerd. Hij loot tijdens de derde omloop het stilstaande nummer en rekent tijdens de finale gedecideerd af met Nandoe Enzelens. Zelden zullen de inwoners van Assendelft Koninginnedag uitbundiger gevierd hebben!

De ereronde van Navy Blue en Andries van der Blonk voor het enthousiaste thuispubliek. (Foto: archief NDR)

De zege in Assendelft was de laatste kortebaanzege van Navy Blue. De ruin wordt opgezadeld met een starthandicap en deze valt hem zwaar. In de zestien starts na zijn thuiszege moet hij het doen met een derde plaats in Venhuizen en een vierde plaats in ’t Zand. In 2006 komt Navy Blue maar liefst achttien keer aan de start, maar zijn twee vierde plaatsen het hoogst haalbare. Stal Assendelft gaat op zoek naar een vervanger en komt uit bij Derek Effe, een paard dat op dat moment in training staat bij Cees Imming. Na een aarzelende start zorgt de Italiaan op 13 september 2007 voor een ander hoogtepunt in de geschiedenis van Stal Assendelft: het Nederlands kampioenschap in Purmerend.

(Foto boven: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.