Terug in de tijd: 3 oktober 1952

3 oktober 2020 10:00

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 160 gaan we terug naar 3 oktober 1952, Leiden. Hoe Allouez een fantastische loopbaan afsloot met een overwinning.

(Foto boven: Allouez in actie in Stompwijk (1951), waar hij maar liefst vier keer won en uitgroeide tot de held van de plaatselijke jeugd.)

Allouez groeide tijdens zijn loopbaan uit tot een levende legende. De imposante vosruin van trainer en eigenaar Jan de Vlieger kwam in 1939 voor het eerst in actie en bleek een geboren kortebaner. ‘De Reus van de Haarlemmermeer’ won waar hij wilde winnen en dat dertien (!) seizoenen achterelkaar. Tussen 1939 en 1951 haalde hij in 186 starts 80 keer een finale, waarvan hij er 48 in een overwinning omzette. Duizelingwekkende cijfers.

In 1952 bevond de negentienjarige (!) Allouez zich in de nadagen van zijn carrière. Tijdens zijn eerste negen starts van het seizoen draafde hij geen enkele keer in het prijzengeld. Hoe zeer de pupil van Jan de Vlieger zijn best ook deed, na veertien intensieve seizoenen op de kortebaan begonnen de jaren te tellen. Desalniettemin was Allouez een heuse publiekslieveling. Zo werd in Stompwijk bij gebrek aan speelgoed de kortebaan door kinderen nagespeeld en leverde het verdelen van de namen van de paarden steevast problemen op; iedereen wilde Allouez zijn.

Allouez was niet alleen in Stompwijk populair. Ter ere van het Leidens Ontzet werd op het Levendaal in Leiden op 3 oktober 1952 een kortebaan georganiseerd, waar de zeven beste paarden van het seizoen voor werden uitgenodigd. Allouez had dat seizoen nog geen gulden verdiend, maar was een heuse publiekstrekker en werd daarom als achtste paard aan het deelnemersveld toegevoegd.

Show

De Vlieger besefte dat de dagen van Allouez waren geteld en kondigde voor de koers aan dat de ruin in Leiden -start om half negen ’s ochtends- voor het laatst in actie zou komen. Het deed de aanwezige pikeurs ter plekke besluiten het prijzengeld onderling te verdelen en er –niet gehinderd door een belangen bij de totalisator, want deze was niet aanwezig- een heuse show van te maken en zo het talrijk opgekomen publiek te geven wat ze wilden: nog één keer Allouez die als een grootmeester al zijn tegenstanders de baas was.

Afgaand op de krantenberichten slaagden de pikeurs in hun opzet. Het publiek stond op de banken en koos hartstochtelijk partij voor Allouez. Die kreeg weliswaar een vrijgeleide naar de overwinning, maar moest zich desondanks toch nog flink inspannen. Zo dwong O Marijke tijdens de halve finale een dead-heat af; dit tot ontzetting van de toeschouwers die er van overtuigd waren dat Allouez op de finish minstens een half paard voorsprong had. Wellicht hoorde dit bij de show…

Nadat Allouez tijdens de finale had afgerekend met Miss A, kreeg het publiek nog een unieke rit voorgeschoteld: de nummers één, twee, drie en vier tegelijk in de baan, nog één keer tegen elkaar strijdend. Opnieuw bleef hij al zijn tegenstanders de baas en nam Allouez, met 49 overwinningen de meest succesvolle kortebaner aller tijden, als glorieus winnaar afscheid van de kortebaan.

 

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.