Terug in de tijd: 3 juni 2017

3 juni 2020 07:08

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 38 gaan we terug naar 3 juni 2017, Vroomshoop. Hoe Columbine Lep de laatste kortebaan van het dorpje in Overijssel won.

De kortebaan van Vroomshoop was geen lang leven beschoren. De koers over de Hammerweg wist slechts drie edities te overleven. Toch kende Vroomshoop fraaie koersen en sterke winnaars. Zo begon in 2015 Barbert met succes aan zijn kortebaanloopbaan en verdedigde hij zijn titel een jaar later met verve.

Columbine Lep met Ruud Pools op de sulky won de derde en laatste kortebaan van Vroomshoop. De merrie van trainer Cees Hetteling had zich in Wognum al getoond met een vierde plaats en begon daarom als een gevaarlijke outsider aan de koers. Met de nodige moeite –ze had zowel tegen Amiral d’Inverne als Sammarco een kamprit nodig- kwalificeerde ze zich voor de derde omloop. Daarin bleef ze Barbert de baas, waarna ze zich via Evison plaatste voor de eindstrijd.

Stalgenoot Evison, tijdens de eerste drie omlopen begeleid door Ruud Pools, gaf zich overigens niet zomaar gewonnen. De elfjarige Zweedse ruin haalde op de Hammerweg een hoog niveau en schakelde onder andere Fleur Swagerman uit. Tijdens de derde omloop moest zelfs de bliksemsnelle Tamburini (Jan Thijs de Jong) er aan geloven. De trots van Elly Balkenende had een jaar eerder nog de finale gehaald in Vroomshoop.

Indruk

Evison maakte zelfs zodanig veel indruk, dat Pools niet kon kiezen tussen de twee paarden toen zij voor de halve finale aan elkaar werden gekoppeld. Een telefoontje naar Cees Hetteling, die door rugproblemen afwezig was, bracht uitkomst. Hij verwachtte dat Evison de vijf meter achterstand bij de start niet goed kon maken. Daar zat hij in eerste instantie naast. Met Lindsey Pegram op de sulky vloog Evison halverwege de baan over Columbine Lep heen en kwam op voorsprong. Deze zware inspanning moest hij uiteindelijk bekopen met een galoppade tijdens de kamprit.

Zo haalde Columbine Lep de finale, waarin ze eenvoudig afrekende met de moegestreden Diesel Scott. Evison bekroonde een ijzersterk optreden met een derde plaats door tijdens de troostfinale Barbert voor te blijven.

Bekijk hier de samenvatting van Vroomshoop 2017

Evison zou dat seizoen nog één keer pieken, tijdens het Nederlands kampioenschap in Medemblik waar hij als tweede finishte. Columbine Lep groeide in 2017 uit tot één van de smaakmakers van het seizoen. Ze won de kortebaan van Hoofddorp en haalde de finale in Bemmel. In totaal veertien starts liep ze twaalf keer in de prijzen. In het klassement ‘Kortebaanpaard 2017’ finishte ze achter Dutch Buitenzorg op een knappe tweede plaats.

De stichting Twenevents ging na deze kortebaan op zoek naar een andere locatie in Vroomshoop, want op de Hammerweg kregen zij de exploitatie niet sluitend. Hun zoektocht duurt tot op de dag van vandaag.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.