Terug in de tijd: 3 juli 1952

3 juli 2020 07:45

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 68 gaan we terug naar 3 juli 1952, Voorschoten. Hoe O Marijke en Guus Knijnenburg hun eerste kortebaan wonnen.

Voorschoten organiseerde op 28 juli 1949 zijn eerste kortebaan. In 1950 en 1951 lieten ze vervolgens verstek gaan, maar vanaf 1952 staat Voorschoten zo vast als een huis op de kalender. Toch wijkt de editie van 1952 af van de koersen die later in het forensendorp werden verreden. Deze editie vond namelijk tijdens de eerste week van juli plaats, terwijl de eerste kortebaan van 1949 en alle kortebanen na 1952 tijdens de laatste week van juli plaatsvonden, met name op 28 juli; de dag van de traditionele Paardenmarkt.

Met O Marijke en Guus Knijnenburg kreeg Voorschoten een geweldige winnaar. Het was de eerste keer dat de merrie met Knijnenburg op sulky op de kortebaan een ereronde maakte. In 1951 had ze in Zaandam met Hans ten Hagen haar eerste kortebaan gewonnen. Na die overwinning nam de toen eenentwintigjarige Knijnenburg het over, maar hij moest een tijdje wachten op een eerste kortebaanzege met de merrie.

Geschiedenisboeken

In Voorschoten was het eindelijk zover. Tijdens de finale versloeg de combinatie Miss A (Jan van Leeuwen jr.), op dat moment goed voor negentien overwinningen. Ondanks de nog prille carrière van O Marijke was de confrontatie tussen de twee merries de vijfde finale in amper een jaar tijd. In Beverwijk troffen ze elkaar voor het eerst. Ondanks een startvoorsprong van twintig meter was O Marijke niet in staat om Miss A te verslaan. Zes dagen later van hetzelfde laken een pak; opnieuw wist O Marijke haar enorme voorsprong niet vast te houden. Een dag later kwam in Zaandam de revanche en draaide O Marijke de rollen om en won haar eerste kortebaan. In Schagen kwamen de twee kemphanen elkaar voor de vierde keer tegen en trok Miss A, dit keer met een startachterstand van vijftien meter, de zege naar zich toe.

Vanaf 1952 keerden de kansen. Waar Miss A dat seizoen in Noordwijk haar twintigste en laatste kortebaan zou winnen, begon de ster van O Marijke juist tot ongekende hoogte te rijzen. In 1952 won ze vier kortebanen, in 1953 twee en in 1954 drie. Het seizoen van 1955 werd een absoluut topjaar voor O Marijke met maar liefst tien overwinningen in vijftien starts. Dat ze telkens won ondanks een starthandicap van twintig meter maakt deze prestatie buitenaards.

In 1956 won ze nog eens vier kortebanen en bracht daarmee haar totaal op 24, een aantal waarmee ze na Allouez de meest winnende kortebaner allertijden is. In 1956 veroverde ze ook landelijke bekendheid door de Grote Prijs der Lage Landen te winnen, waarmee ze zich in alle geschiedenisboeken draafde.

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.