Terug in de tijd: 3 augustus 2004

3 augustus 2020 08:31

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 99 gaan we terug naar 3 augustus 2004, Nootdorp. Hoe Piet Borsboom een gouden tip gaf.

Piet Borsboom is al een eeuwigheid betrokken bij de drafsport. Hij werd op 17 december 1933 geboren in het huis wat grenst aan Duindigt en werd elke ochtend wakker van het openen van het ijzeren toegangshek naar de baan. Hij groeide letterlijk op tussen de paarden, pikeurs, jockeys, trainers en iedereen die zich verder een rol op Duindigt had toegedicht.

In 1954 gaat hij aan de slag bij de NDR waar hij tot 1993 in dienst is. Vanwege een reorganisatie neemt hij afscheid, maar een week later meldt hij zich weer bij de NDR als oproepkracht. Borsboom bekleedde talloze functies bij de NDR en op de kortebaan. Wie het archief van de NDR doorspit komt hem onder andere tegen als keurmeester, speaker, hulpstarter en baancommissaris. Op Duindigt leidt hij nieuwe bezoekers rond en laat hij hen op een prettige manier kennismaken met de drafsport.

Piet Borsboom bekleedde talloze functies voor de NDR. Hier is hij als speaker actief in Stompwijk, 2005. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Op de kortebaan is Borsboom de laatste jaren vooral actief voor Runnerz. Hij heeft zijn eigen plekje voor de loketten en legt de lokale bezoekers uit welke spelvormen zij kunnen kiezen om hun geld in te zetten bij de totalisator. Vanuit deze functie gaf hij al menig bezoeker een goede tip en konden zij dankzij Borsboom met een goed gevulde portemonnee naar huis.

Goud waard

Zijn beste tip gaf Borsboom wellicht op 3 augustus 2004 in Nootdorp. Tijdens de pauze tussen de eerste en tweede omloop werd hij op zijn vaste plek voor de totalisatorwagen benaderd en om advies gevraagd. Borsboom zette de kansen van de paarden uiteen en voegde daar aan toe: “En als je nu echt geen keuze kunt maken, dan speel je toch alle paarden winnend!”

Normaal gesproken had deze laatste toevoeging vrijwel niets op geleverd. De minimale uitbetaling van een overwinning van een favoriet weegt niet op tegen de inzet. Deliberate Dust ging namelijk de koers winnen en daar ging ook het spelende publiek vanuit. Niemand lette echter op zijn tegenstander in de tweede omloop, Navy Blue. De pupil van trainer en pikeur Andries van der Blonk had met veel pijn en moeite de tweede omloop gehaald en zou kansloos zijn tegen de topfavoriet. Van der Blonk veranderde echter een paar kleine dingetjes aan de inspanning van Navy Blue. Het resultaat was verbluffend. Navy Blue was niet meer te stoppen en schakelde de ene na de andere tegenstander uit en bezorgde zo Van der Blonk de Zilveren Zweep (foto boven).

Deze daverende verrassing was natuurlijk goed nieuws voor de man die de tip van Borsboom had opgevolgd. De man had inderdaad geen keuze kunnen maken en daarom alle paarden in de tweede omloop winnend gespeeld. Het scenario van een boven zichzelf uitstijgende outsider klonk hem daarom als muziek in de oren. Toen de stofwolken waren opgetrokken en de uitbetalingen bekend werden gemaakt, werd het even stil langs De Poort. Een overwinning van Navy Blue leverde tijdens de eerste omloop een winnende uitbetaling op van € 36,60. De winnende uitbetaling voor de tweede omloop deed iedereen naar adem happen: € 953,00! De tip van Piet Borsboom was –net zoals de man zelf- goud waard.

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.