Terug in de tijd: 29 september 2007

29 september 2020 09:09

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 156 gaan we terug naar 29 september 2007, Utrecht. Hoe Une de Pink eindelijk liet zien wat ze in huis had.

Voor Wim van der Mespel was 2007 het seizoen van zijn definitieve doorbraak. In 2004 maakte hij weliswaar een stormachtige entree door Nandoe Enzelens te begeleiden naar drie finaleplaatsen op rij, maar daarna was het twee seizoenen lang sprokkelen voor de toen jonge leerlingpikeur.

Bij toeval kwam hij in 2007 achter Timothy’s Way terecht. Trainer Cees Imming was herstellende van een hartoperatie en eerste keuze Lindsey Pegram was niet beschikbaar. Een koningskoppel zag het levenslicht. Het duo won in Assendelft en Nootdorp en behaalde tal van ereplaatsen. Mede dankzij de dadendrang van Timothy’s Way sleepte Van der Mespel met een recordaantal punten het leerlingkampioenschap binnen en finishte hij op een keurige vierde plaats in het pikeursklassement.

Op 29 september 2007 ging Van der Mespel op de Maliebaan in Utrecht voor het eerst op pad met Une de Pink. De merrie had zich in 2006 bewezen met een tweede plaats tijdens haar debuut in Medemblik en een derde plaats in ’t Zand. In 2008 wilde het echter totaal niet vlotten. In haar eerste vijf starts kwam ze geen enkele keer door de tweede omloop heen. Voor Imming een reden om zijn plek achter de merrie af te staan aan Van der Mespel, om te bekijken wat hij met de merrie zou klaarspelen.

Kers op de taart

Opnieuw verbaasde Van der Mespel vriend en vijand. Met Vien H (Ruud Pools) als tegenstander had Une de Pink tijdens de eerste omloop loodzwaar geloot, maar met een imponerende overmacht zette de merrie de beste vierjarige sprinter van dat seizoen opzij. Toen tijdens de tweede omloop seriewinnares Kaizarda Laurelton (Wim van Buytene) ook werd verslagen, lonkte de overwinning.

Une de Pink (rechts) vliegt op de Maliebaan in Utrecht langs Kaizarda Laurelton naar de halve finale. (Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

Deze kwam er ook. Une de Pink haalde in het regenachtige Utrecht via United Kievitshof (Aad Pools) de finale en rekende daarin af met de eveneens verrassende Ulano Bajazzo en Josette Pools. Une de Pink liet eindelijk zien wat ze in huis had en zorgde voor de kers op de taart van het seizoen van Van der Mespel.

Helaas was het voor Une de Pink niet de start van een flitsende sprintloopbaan. De merrie kon op een goede dag vreselijk uithalen, maar was te wisselvallig. Te vaak gooide ze met galoppades haar eigen glazen in. In 2008 haalde ze na veel kabaal de finale in Warmond en in 2010 finishte ze als derde in Purmerend. Van der Mespel groeide uiteindelijk uit tot ‘een grote meneer’ in het kortebaanpeloton en legde in 2011 zelfs beslag op het pikeurskampioenschap.

(Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.