Terug in de tijd: 29 juni 2013

29 juni 2020 08:12

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 64 gaan we terug naar 29 juni 2013, Zwanenburg. Hoe Wim van der Mespel met Time after Time andermaal zijn klasse toonde.

Vanaf zijn debuut in 2004 ontwikkelde Wim van der Mespel zich snel tot een pikeur van formaat. In 2007 werd hij met een recordaantal punten kampioen bij de leerlingpikeurs en in 2011 kroonde hij zichzelf tot kortebaankampioen; een titel die een jaar eerder net aan zijn neus voorbij ging. Vooral in het startvak bleek de geboren Leidschendammer in zijn element. Als geen ander kan Van der Mespel precies op het juiste moment starten en zijn tegenstanders op een (onoverbrugbare) achterstand zetten.

Voor het seizoen van 2010 werden de reglementen gewijzigd. Paarden die na drie start nog geen € 1.500,00 hadden verdiend (inmiddels bijgesteld naar welk bedrag aan prijzengeld dan ook) mochten starten met een startontheffing. Die mededeling klonk Van der Mespel als muziek in de oren. Zo kon hij zijn specialisme nog beter uitspelen. Het was dan ook geen wonder dat Van der Mespel met Sir Kali in Wateringen de eerste was die met deze ontheffing een kortebaan won.

Blije gezichten na afloop bij de huldiging in Zwanenburg.

Tijdens de seizoenen die volgden won hij elf keer met een deelnemer met vijf meter ontheffing. Het leverde hem bijnamen als ‘Mr. Jumpstart’ en ‘Mr. 295 meter’ op. Terecht, want geen enkele andere pikeur won zo vaak met een startontheffing als Van der Mespel.

Gewaarschuwd

Het was dan ook geen wonder dat Time after Time op 29 juni 2013 als het te kloppen paard startte op de kinheim in Zwanenburg. De merrie had enkele weken eerder in Amsterdam-Noord de snelle Black Beauty Venus een rit weten af te snoepen en startte in Zwanenburg met een startontheffing van vijf meter.

Soepel ontdeed de pupil van trainer Cees Imming zich van zijn tegenstanders en liet tijdens de finale ook Amalia Beemd (John Dekker) achter zich. Gek genoeg wist de merrie zich daarna niet meer te onderscheiden. Vanaf de basisafstand kwam ze nog twaalf keer aan de start, maar behaalde alleen in Voorschoten en Schagen nog een keer de
derde omloop.

Bekijk hier de samenvatting van Zwanenburg 2013

Van der Mespel ging vrolijk door met winnen. Zijn vaste ritten voor Cees Imming vielen weg, maar in zijn plaats huurden afwisselend Hans Bot, Cees Hetteling, Rob de Vlieger, Berry Schwarz en Hugo Langeweg jr. Van der Mespel in om hen succes te bezorgen. De mogelijkheden om opnieuw met een startontheffing te scoren zijn door een nieuwe aanpassing van de reglementen geringer, maar wees gewaarschuwd wanneer je Van der Mespel met een paard vanaf 270 of 295 meter aan de start ziet staan.

(Foto’s: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.