Terug in de tijd: 29 juli 2013

29 juli 2020 11:24

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 94 gaan we terug naar 29 juli 2013, Voorschoten. Hoe Co Swagerman won in Voorschoten, maar de familie Van der Blonk nog niet was uitgepuzzeld.

Andries en Frans van der Blonk hadden hun vol aan Co Swagerman tijdens de eerste maanden van het seizoen van 2013. De ruin toonde tijdens de eerste koersen van het jaar zijn talent, maar desondanks was zijn prestatiecurve uiterst grillig. Na een vijfde plaats in Helmond volgde een strakke overwinning met Andries van der Blonk op de sulky in Wognum. Daarna zakte de vierjarige ruin weer weg en wisselde hij snelle ritten te vaak af met galoppades. De vier starts na zijn overwinning op de Kerkstraat leverden slechts één vijfde plaats op.

Ondanks zijn vroege uitschakeling in Stompwijk leek een Franse kap goed te werken voor Co Swagerman. Voor de kortebaan van Voorschoten op 29 juli 2013 maakte Frans van der Blonk hem met natte watten vrijwel doof, maar dat had niet het gewenste effect. Co Swagerman pakte totaal niet aan en overleefde ternauwernood de eerste omloop door Bernadot Queen (Wim van der Mespel) na een kamprit te verslaan.

Voor de tweede omloop probeerde Van der Blonk het met trekwatten en dat bleek goed te werken. Vanaf dat moment verloor Co Swagerman op snelheid geen rit meer. Na Power Hill (John de Leeuw) volgde een knappe zege op Blackpearl Trans R (Aad Pools). Tijdens de halve finale werd Yankee Attack (John de Leeuw) aan de kant gezet.

Jubeljaar

Tegenstander tijdens de finale was Howings Kumpel met Wim van Buytene. Deze combinatie schudde met een sterk optreden op de Van Beethovenlaan direct het predicaat eendagsvlieg van zich af door net zoals in Stompwijk (waar de ruin vanaf 295 meter de koers won) de finale te halen. Tijdens de finale had hij echter niets in de melk te brokkelen tegen een ontketende Co Swagerman, die in tegenstelling tot de voorgaande omlopen dit keer geen kamprit nodig had.

Co Swagerman had in Voorschoten maar liefst vier kampritten nodig, maar toonde zich desondanks de sterkste. (Foto: Nico Visser)

Desondanks raakten Andries en Frans van der Blonk niet uitgepuzzeld met Co Swagerman. In Nootdorp, Beverwijk en Bemmel lukte het hem niet om de tweede omloop te halen. In Middenbeemster was het vervolgens weer overtuigend raak, waarna Co Swagerman de winsomgrens overschreed. Vanaf de basisafstand ging Co Swagerman opeens wel constant presteren. Tweede in Hillegom, vijfde in Medemblik en derde in Roden. In ’t Zand haalde hij opnieuw de vierde omloop, maar brak een verminderde conditie –Co Swagerman was in de aanloop naar de seizoenfinale enkele dagen ziek geweest- hem op.

Het seizoen van 2014 werd vervolgens een waar jubeljaar voor Co Swagerman. De ruin kwam vijftien keer aan de start en draafde elf keer in de prijzen. Hij won in Bemmel en Middenbeemster. Zelfs met een starthandicap was hij niet te stoppen en boekte vanaf 305 meter overwinningen in Purmerend en Lisse. Met overmacht greep hij de titel ‘Kortebaner van het Jaar’. Het twijfelaartje dat de familie Van der Blonk zoveel hoofdbrekens had bezorgd, was uitgeroeid tot de beste sprinter van het land.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.