Terug in de tijd: 29 augustus 2011

29 augustus 2020 09:35

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 125 gaan we terug naar 29 augustus 2011, Schagen. Hoe Attila zijn thuiswedstrijd won en zich ontwikkelde tot een heuse baanspecialist.

Op 26 juli 2011 maakte Attila zijn debuut op de kortebaan en liet direct zijn potentie zien. De vierjarige ruin legde tijdens de eerste omloop het Franse sprintkanon Le Dream het vuur aan de schenen en sleepte zelfs een kamprit uit het vuur. Deze ging weliswaar verloren, maar de pupil van trainer Cees Hetteling had tijdens zijn debuut een fraai visitekaartje afgegeven.

In Santpoort turfde Attila vervolgens zijn eerste overwinning. Met Ruud Pools op de sulky boekte hij een fraaie zege op de Hoofdstraat. In Nootdorp finishte hij vervolgens als tweede en tijdens het Nederlands kampioenschap in Bemmel als vierde. Beide keren was het koersverloop te zwaar geweest om te kunnen oogsten.

Aan supporters geen gebrek tijdens de huldiging in Schagen! Uiterst links trainer Cees Hetteling, Ruud Pools wordt geflankeerd door Wouter de Reus (links) en eigenaar Fabian Bakker. (Foto: Nico Visser)

Voor de koers in Schagen hield Hetteling zijn pupil twee weken aan de kant om zo fris mogelijk aan de start te verschijnen tijdens zijn thuiswedstrijd. Een juiste beslissing, want Attila liep op 29 augustus 2011 zonder noemenswaardige problemen naar de finale. Daarin moest hij het opnemen tegen Videx SR met Caroline Aalbers. De ruin maakte die middag optimaal gebruik van een startontheffing van vijf meter, maar leek normaal gesproken niet opgewassen tegen Attila. Het liep echter anders. Nadat beide paarden een rit hadden gewonnen, leek de voordraaiende Videx SR de kamprit in zijn voordeel te beslissen. Met ruime voorsprong draafde hij richting finish, totdat een galoppade –onder druk van de aanstormende Attila- aan alle illusies een einde maakte. Een mazzeltje, maar dat kon zijn grote supportersschare weinig deren.

Onderscheiden

Attila bleek in het vervolg van zijn loopbaan geen mazzeltjes meer nodig te hebben om te kunnen winnen. Ondanks het verlies van zijn startontheffing voor vierjarige paarden won hij later dat seizoen vanaf de basisafstand in ’t Zand. In 2012 won hij opnieuw de kortebanen van Santpoort en Schagen en was met leerlingpikeur Jan Thijs de Jong de sterkste in Enkhuizen.

Door een tweede plaats in Roden en een vierde plaats in ’t Zand kreeg Attila vanaf 2013 te maken met een starthandicap. Zelfs met die extra meters wist hij zich te onderscheiden. Met name in Schagen voelde hij zich als een vis in het water. Na de zeges in 2011 en 2012 finishte hij in 2013 als derde en haalde hij in 2015 (in 2014 werd Attila vlak voor de start teruggetrokken) opnieuw de finale op de Nieuwstraat, welke verloren ging tegen de vierjarige Barbert.

Na 59 starts op de kortebaan nam Attila na het seizoen van 2016 afscheid. Hij draafde 34 keer in de prijzen, haalde vervolgens 22 keer de vierde omloop en liep in totaal twaalf finales. Wie zulke cijfers kan overleggen, behoort tot de absolute top.

(Foto boven: Nico Visser)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.