Terug in de tijd: 28 september 1995

28 september 2020 09:38

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 155 gaan we terug naar 28 september 1995, Lisse. Hoe Jenny Bowler en Ruud Pools een huzarenstukje uithaalden.

Trainer Hugo Langeweg bracht in 1994 Jenny Bowler in de baan. Dat werd meteen een succes. De toen zevenjarige merrie won met Guus Knijnenburg op de sulky tijdens haar debuut in Almere en was een amper week later ook de sterkste in Warmond. Deelnames in Beverwijk en Schagen liepen op niets uit, maar in Breezand pikte ze draad van het winnen weer op. In ’t Zand haalde ze opnieuw de finale en finishte als tweede; dit keer met Langeweg zelf op de kar.

Na een derde plaats in Hoogkarspel een jaar later, kocht B.Q. Veken, op dat moment ook de eigenaar van Speedy Jace, de merrie en stalde haar bij Jacques Geluk. Helaas raakte Geluk niet veel later zwaar geblesseerd, waarna Cees Vergay zich over haar ontfermde. Het klikte echter niet optimaal tussen de twee. In zo’n vijftien starts kwam het duo niet verder dan een derde en een vierde plaats.

Na het ongeluk van Jacques Geluk kwam bij toeval Ruud Pools achter Speedy Jace terecht. Het was het begin van een prachtige successtory dat eerder in deze reeks al eens is besproken. Voor de kortebaan van Roden startte Pools naast Speedy Jace voor het eerst ook met Jenny Bowler. Waar Cees Vergay de merrie niet tot grootse daden kon inspireren, lukte het Pools wel. Daarbij zat het koersverloop niet tegen. Na een keiharde strijd tegen Mr Leafbranch en Marino bereikte ze de halve finale, waarin ze het stilstaande nummer lootte. Tegenstander Jim Jam Rozz (Guus Knijnenburg) schakelde vervolgens zichzelf met een te vroege start en een galoppade uit, waarna Pools aan een ereronde kon beginnen.

Afwachten

Nog geen 24 uur na haar overwinning in Roden verscheen Jenny Bowler op 28 september 1995 ook in Lisse aan de start. Hoewel ze een dag eerder had gewonnen, werd de merrie in Lisse –uitbetaling van 40 (!) tegen één- volledig over het hoofd gezien. Niet zo heel gek wanneer je bedenkt dat de merrie, ondanks haar enigszins fortuinlijke zege, ongetwijfeld de koers van een dag eerder nog in haar benen had zitten.

Halverwege de jaren ’90 was het echter zo dat alles wat Ruud Pools op de kortebaan aanraakte in goud veranderde. Pools haalde op de Heereweg met zijn beide paarden de derde omloop, waarna z’n deelnemers tegen elkaar lootten. Hij bleef zelf achter Jenny Bowler en gaf Ginny over aan Cees Vergay. Jenny Bowler haalde de halve finale en lootte net zoals een dag eerder in Roden het stilstaande nummer, zodat Pools rustig kon afwachten wie zijn tegenstander zou worden tijdens de eindstrijd.

Dat werd Ilperfish S met Ad Suykerbuyk, die te sterk was geweest voor Neveles One met Rob de Vlieger. Tijdens de finale had de vierjarige hengst echter geen verweer op de frontale aanval van Jenny Bowler, zodat Pools zich voor de tweede dag achter elkaar met hetzelfde paard kon opmaken voor de ereronde. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat een deelnemer twee –en soms zelfs drie- dagen achter elkaar won, maar halverwege de jaren ‘90 was de sport al zodanig ontwikkeld dat het eigenlijk onmogelijk was. Dat het toch lukte, zei veel over zowel Ruud Pools als Jenny Bowler.

In Breezand, de derde kortebaan in drie dagen tijd, ging Jenny Bowler op jacht naar een onvervalste hattrick, maar ze werd al tijdens de tweede omloop uitgeschakeld. Het was meteen de laatste keer dat Pools met Jenny Bowler startte. Vanaf 1996 kwam hij bij Hugo Langeweg in dienst en begon aan een ongekende zegereeks. Jenny Bowler verdween weer de anonimiteit in. In totaal 39 starts in 1996 en 1997 kwam ze tot twee derde plaatsen, twee vierde plaatsen en drie vijfde plaatsen. Met haar twee overwinningen binnen 24 uur staat ze echter voor altijd in de geschiedenisboeken.

(Foto boven: archief Lisse, met dank aan René Stembert)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.