Terug in de tijd: 28 mei 2004

28 mei 2020 07:36

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 33 gaan we terug naar 28 mei 2004, Bennebroek. Hoe Mr Postman vanaf 310 meter z’n veertiende kortebaan won.

Na de kortebaan van Medemblik op 15 september 2003 is Jacques Geluk slechts deels positief. Enerzijds is hij in de wolken met de zege van zijn pupil, maar de trainer uit Alkmaar beseft ook dat Mr Postman de grens van 35.000 euro is overschreden. Vanaf nu kampt de hengst met een starthandicap van vijftien meter, welke met een leerlingpikeur op de sulky kan worden teruggebracht naar tien.

Desondanks blijft Geluk strijdvaardig. “Het wordt lastig, maar een draverij als vandaag kan hij ook met een handicap van vijftien meter winnen”, tekent Paul de Vlieger op in het weekblad Draf & Rensport. “De loting wordt nog belangrijker. Wat mij betreft wordt het maximum aantal extra meters op tien gesteld, hoeveel je verder ook wint. Het is toch doodzonde als de kortebaan zo’n smaakmaker kwijtraakt? Er zijn kortebaanverenigingen die mij vooraf bellen: Jacques, je komt toch wel met Mr Postman naar de koers? De verenigingen adverteren ermee. En terecht, want voor zo’n paard komen de mensen graag kijken.”

Doorslaggevend

Geluk krijgt zijn zin niet en Mr Postman start voortaan met een leerlingpikeur vanaf 285 of 310 meter. Zelfs vanaf deze afstand blijft hij zijn stempel drukken. In Lisse legt hij de vierjarige Rimola, dat seizoen de beste in De Lier, Hillegom en Enkhuizen, tijdens de derde omloop het vuur aan de schenen. Ondanks zijn achterstand van vijftien (!) meter wint hij de tweede rit, waarna de kamprit in een dead-heat eindigt. Helaas gaat Mr Postman daarna te vroeg van start. Rimola is echter zodanig uitgemergeld dat er niet meer inzit dan een vierde plaats.

Na de winterstop is het kortebaancircus op 28 mei 2004 te gast in Bennebroek. Daar maakt Mr Postman het ondenkbare waar. Zoals Geluk al voorspelde is de loting doorslaggevend. De combinatie met Marco Valentijn op de sulky gaat tijdens de derde omloop twee keer te vroeg van start, maar wordt daarna bijgeloot. Tijdens de halve finale hoeft Mr Postman niet tot de bodem om stalgenoot Randy Boszorg te verslaan, terwijl Nandoe Enzelens (Wim van der Mespel) en German Diabolo (Aad Pools) elkaar tot het uiterste dwingen. Nandoe Enzelens komt na een strijd op leven en dood als winnaar uit de bus, maar is tijdens de finale niet bij machte om de fitte Mr Postman tegenstand te bieden. Zege nummer veertien voor Mr Postman en dat vanaf 310 meter!

Mr Postman is zodoende de opvolger van Speedy Jace (ook in training bij Jacques Geluk), die op 18 september 1995 de laatste is geweest die met een handicap van tien meter een kortebaan won. Daarbij moet worden aangetekend dat tijdens die periode het gros van de paarden vanaf 280 of 305 meter startte en vierjarige deelnemers uitkwamen op 275 of 300 meter. Het maakt de prestatie van Mr Postman alleen maar mooier. Een prestatie die nooit meer wordt geëvenaard, of toch wel? Dat antwoord komt 1 juli, wanneer deze rubriek teruggaat naar 2015, kortebaan van Duindigt.

(Foto: Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.