Terug in de tijd: 28 juni 1985

28 juni 2020 13:59

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 63 gaan we terug naar 28 juni 1985, Gorredijk. Hoe Uncrowned en Guus Knijnenburg geschiedenis schreven.

(Foto boven: Uncrowned (links) rekent tijdens de derde omloop af met Waterden du Bois en Klaas Woudstra (met dank aan de Leeuwarder Courant))

Guus Knijnenburg won in totaal 93 kortebanen en deed dat vaak met absolute klasbakken. Eentje steekt er met kop en schouders bovenuit. Want wie aan Guus Knijnenburg denkt, denkt aan O Marijke. Het duo reed zich tijdens de jaren ’50 de geschiedenisboeken in door samen 23 kortebanen te winnen. Landelijke bekendheid kregen ze door hun onwaarschijnlijke overwinning tijdens de Grote Prijs der Lage Landen in 1956. O Marijke en Knijnenburg zijn door die overwinning voor altijd aan elkaar verbonden.

In 1983 ging Knijnenburg op pad met Uncrowned. De merrie maakte in Zandvoort als vijfjarige vanaf de basisafstand haar debuut op de kortebaan en won direct. Een paar weken later was het -inmiddels vanaf 305 meter- raak in Santpoort. In Medemblik won ze op een bizarre manier haar derde kortebaan van het seizoen. De merrie was niet in haar element op het kromme parkoers over de Nieuwstraat, maar wist het ondanks enkele galoppades toch tot de finale te brengen. Tijdens de finale verloor ze de eerste rit van Uno Prise (Aad Pools) en ging tijdens de tweede rit galopperend van start. Uno Prise leek de zege op zak te hebben, maar bleek een fractie van een seconde te vroeg gestart. Uncrowned had een loodring verloren, waardoor beide paarden terugkeerden naar het stalterrein. Na tien minuten kwam het bericht dat Uno Prise door kreupelheid de strijd moest staken. Uncrowned won de finale zonder één rit te hebben gewonnen.

In 1984 kwam ze twaalf keer aan de start en klasseerde ze zich zeven keer. In Venhuizen won ze vanaf 310 meter de finale van Trinqueur (Tom Kooyman sr.). Door die overwinning werd ze definitief opgezadeld met een starthandicap van vijftien meter. Het kon haar niet stoppen. Zo werd ze tweede in Lelystad en derde in Winschoten en Breezand.

Onderscheiden

Een jaar later had Uncrowned niets van haar klasse ingeboet. Ze werd tweede in Dronten en won op 27 juni in Nieuw-Amsterdam. Het was een feestdag voor haar pikeur Guus Knijnenburg, want hij reed ook zijn tweede deelnemer Ultra Regina naar de finale. Een dag later op 28 juni 1985 kwam Knijnenburg met beide paarden aan de start in Gorredijk en daar presteerde hij het onmogelijke. Opnieuw reed hij zijn beide paarden naar de vierde omloop. Ultra Regina moest dit keer genoegen nemen met de vierde plaats, maar Uncrowned won, ondanks haar starthandicap van vijftien meter en de koers van een dag eerder nog in haar benen, gewoon weer.

Uncrowned leverde in Gorredijk een topprestatie door twee dagen op rij te winnen. Met zes overwinningen was Uncrowned na Zarah Alki het meest succesvolle kortebaanpaard van de jaren ’80. (Foto: Leeuwarder Courant)

Een onwaarschijnlijke prestatie van de merrie; geen enkele deelnemer won daarna ooit nog vanaf 290 of 315 meter. Voor Uncrowned was het haar zesde en laatste overwinning. Daarmee was haar rol niet uitgespeeld. Twee weken later werd ze tweede in Winschoten en in Santpoort tikte ze als derde aan. In 1986 kwam ze nog drie keer aan de start en deed het met een finaleplaats in Waalwijk een vijfde plaats in Wognum lang niet slecht.

Uncrowned ging verder als fokmerrie en wist zich zelfs op dat vlak te onderscheiden. In 1994 werd haar toen vierjarige dochter Heli Marco (Huib van den Huevel) in een kletsnat Beverwijk kampioen van Nederland. Heli Marco bracht op haar beurt in 2000 Supermatic voort, die in 2004 in Roden (Robin Bakker) de nationale titel opeiste. Van alle paarden waarmee Knijnenburg ooit in actie kwam, zal O Marijke voor altijd de nummer één blijven. De kans is groot dat Uncrowned op nummer twee staat.

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.