Terug in de tijd: 28 juli 1980

28 juli 2020 10:55

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 93 gaan we terug naar 28 juli 1980, Voorschoten. Hoe John de Leeuw zijn eerste kortebaan won.

Ozo van de Lente begon op 28 juli 1980 niet bepaald als favoriet aan de kortebaan van Voorschoten. De toen zevenjarige hengst was al verschillende keren gestart, maar had geen potten weten te breken. Hij werd in Voorschoten bijgestaan door de op dat moment twintigjarige leerlingpikeur John de Leeuw, die op de kortebaan nog zo groen was als gras.

Gedurende de middag groeiden zowel Ozo van de Lente als de piepjonge De Leeuw in de koers. Tijdens de eerste omloop wonnen ze van Palküre W waarna Speedy Fortuna en Cees Imming wachtten. Een welhaast onmogelijke opgave, aangezien deze combinatie eerder dat seizoen de sterkste was geweest in Scheveningen en Lelystad. Imming en Speedy Fortuna lieten zich echter verrassen, zodat Ozo van de Lente de derde omloop bereikte.

Ozo van de Lente had de smaak te pakken en schakelde vervolgens ook Ofarim (Ruud Pools) en Prelude (Jan Duin) in twee ritten uit. Tijdens de finale moest de combinatie het opnemen tegen Opulent H met Gerard Beentjes. Deze combinatie had zich tijdens de halve finale flink moeten strekken tegen Speedster Laren (Cees de Leeuw) en verscheen dus uitgeblust aan de start. Voor Ozo van de Lente was het vervolgens dus een koud kunstje om de overwinning op te eisen en zo John de Leeuw zijn eerste kortebaanzege te bezorgen.

Ozo van de Lente (links) is tijdens de finale duidelijk de snelste en bezorgt John de Leeuw zo zijn eerste overwinning op de kortebaan. (Foto: Huybers Paardensport Fotografie)

Verschrikking

De Leeuw bleef vervolgens op de kortebaan actief en pakte regelmatig zijn prijzen mee. Op 21 september 1981 won hij met Nathan Olivier in Medemblik zijn tweede kortebaan. Daarna nam zijn belangstelling af en liet hij de kortebaan bijna twintig jaar links liggen. In een interview voor de Kerstspecial van de Draf & Rensport (2003) legde hij uit waarom. “Het was gewoon geen sport voor mij, ik werd er te nerveus van. Het ergste vond ik het om naar de start te rijden, tussen al die mensen door. Dan kreeg je van die opmerkingen naar je hoofd: ‘Hé klootzak, hou je hem wel in je handen’. Een verschrikking! Ik kon er op een gegeven moment gewoon niet meer tegen.”

Het was aan zijn vader Jan te danken dat John net na de millenniumwisseling terugkeerde op de kortebaan. “Mijn vader zat maar op mij in te praten: ‘John, probeer het weer eens een keer, doe het voor mij’. Ik wilde er weinig van weten, maar heb uiteindelijk toch de stap gezet toen Ruud en Marilena Jetten mij benaderden om My Lady A te rijden. Ik waagde de sprong en het beviel me direct al veel beter dan vroeger. Ik ben nog wel nerveus, maar dat is eerder gezonde wedstrijdspanning.”

Vanaf dat moment reeg John de Leeuw de successen aaneen. In 2002 werd hij voor het eerst kortebaankampioen bij de pikeurs. Inmiddels staat de teller op zeven titels. Vanaf 2004 won hij elk seizoen minstens één kortebaan. Geen enkele pikeur, zowel uit het heden als het verleden, kan bogen op zo’n unieke reeks die inmiddels zestien seizoenen duurt. Het maakt van John de Leeuw een levende legende.

(Foto boven: Huybers Paardensport Fotografie)

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Voor € 15,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.