Terug in de tijd: 28 augustus 1972

28 augustus 2020 09:10

In de rubriek ‘Terug in de tijd’ nemen we dagelijks een duik in het verleden op zoek naar opvallende uitslagen en bijzondere kortebanen welke op deze dag zijn verreden. In aflevering 124 gaan we terug naar 28 augustus 1972, Hoorn. Hoe Juweeltje Carlos haar eerste kortebaan won.

Manus Bouwhuis timmerde tijdens de jaren ’70 zowel op de korte- als de langebaan hard aan de weg. Hij werd tijdens de jaren ’60 op weg geholpen door de befaamde Willem Geersen en genoot zijn opleiding bij kortebaanspecialisten als Jan van Leeuwen en Jan Wagenaar sr. Hij won in die periode twintig kortebanen en hoefde alleen Harry Pools (29 overwinningen) voor te laten gaan. Op de langebaan kroonde hij zich in 1978 en 1979 zelfs tot pikeurskampioen.

In 1972 kreeg Bouwhuis de beschikking over Juweeltje Carlos. De vierjarige merrie debuteerde in Santpoort, maar kon daar geen potten breken. Op 28 augustus 1972 trad de merrie daarom zonder verwachtingen aan in Hoorn, maar al snel trok ze de regie naar zich toe. Tijdens de finalefase van de koers rekende ze af met Gravin Rita W (Harry Pools) en Hasty (Paul Knijn) en won zo haar eerste kortebaan.

Vanaf dat moment was Juweeltje Carlos vrijwel niet af te stoppen. Een dikke week na Hoorn zegevierde ze –inmiddels vanaf 305 meter- op de Marquettelaan in Heemskerk. Na een vijfde plaats in Lisse won ze ook de seizoenfinale in ’t Zand. In 1973 ging ze onverdroten voort. Met een starthandicap van tien meter won ze in Venhuizen en Stompwijk.

Bewondering

Dat leverde haar een volgende handicap op, maar het leek haar niet te deren. Na een vierde plaats in Vlaardingen won Juweeltje Carlos opnieuw in Hoorn en plakte daar derde plaatsen in Heemskerk en Purmerend aan vast. Na die laatste podiumplaats kreeg ze te maken met een maximale handicap van twintig meter. Zelfs dat kon haar niet weerhouden om als tweede te finishen in Medemblik. Deelnames in Enkhuizen en Schagen liepen daarna echter op niets uit, waarna haar sprintloopbaan op een laag pitje kwam te staan. Zowel in 1974 als in 1975 kwam ze nog één keer aan de start, maar kwam daarbij niet verder dan een gedeelde vierde plaats in Venhuizen (1974).

Manus Bouwhuis spreekt nog altijd vol bewondering over Juweeltje Carlos. “Ik heb respect voor paarden die op basis van hun winsom meters moeten geven aan de start en toch weten te winnen. In 1973 startte Juweeltje Carlos vanaf 290 meter en moest ze soms vijftien meter geven aan haar tegenstanders. Toch won ze de koers. Dan ben je wel een kanjer, hoor.”

Met die tweede zege van Juweeltje Carlos in Hoorn scoorde Bouwhuis een onvervalste hattrick. In 1971 was hij met Handy Mac de sterkste geweest op de Gedempte Turfhaven. In totaal won Bouwhuis zes keer in Hoorn. Naast de eerder genoemde drie overwinningen was hij succesvol met Mesquita (1977), Yorker W (1985) en Daisy K (1993). Bouwhuis bewaart warme herinneringen aan Hoorn. “Het was geen gemakkelijke baan, maar ik kwam er altijd graag. Het was er gezellig en hoewel het midden in de stad was, kon je altijd goed je veewagen kwijt op het historische plein. Ook met het aantal sponsoren zat het goed, totdat er een paar mee ophielden. Toen was het gedaan.”

Navy Blue (rechts) houdt met Andries van der Blonk op de sulky tijdens de finale van Hoorn 2004 Panky Neyenrode (Ruud Pools) achter zich en wordt zo de -voorlopig- laatste winnaar van de koers over de Gedempte Turfhaven. (Foto Ellen Sassen en Marco Verstraaten)

In 2004 was Navy Blue (Andries van der Blonk) de laatste winnaar en verdween Hoorn van de kalender. Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een doorstart. De gemeente houdt vooralsnog de boot af, maar desondanks houdt Laura Smits, dochter van de legendarische commentator op de kortebaan en de grote man achter de kortebaan van Hoorn, moed. “Het wordt de komende maanden spannend of we daadwerkelijk kunnen organiseren. We moeten wachten totdat we toestemming van de gemeente hebben. Voorlopig gaan we ervan uit dat we volgend jaar kunnen organiseren. Dat zou dan op de eerste vrijdag van oktober zijn.”

(Foto boven: archief NDR (www.archiefndr.nl))

TipCompetitie

Ben je een echte kortebaankenner of houd je van een gokje? Doe dan mee met de TipCompetitie!

Word vriend of meer

Vanaf € 10,- per jaar houd je Kortebaandraverijen.nl online en krijg je meerdere extra's.